stavka-na-uranove-ta-tsirkoniyeve-virobnitstvo-uryad-skhvaliv-kontseptsiyu-rozvitku-atomno-promislovogo-kompleksu

Ставка на уранове та цирконієве виробництво: уряд схвалив концепцію розвитку атомно-промислового комплексу

 • 17060 переглядiв

КИЇВ. 29 грудня. УНН. Кабінет міністрів на засіданні в середу схвалив Концепцію Державної цільової економічної програми розвитку атомно-промислового комплексу на період до 2026 року. Про це за підсумками урядового засідання інформує представник уряду в парламенті Тарас Мельничук, пише УНН.

Цитата:

“Кабінет міністрів України схвалив з доопрацюванням Концепцію Державної цільової економічної програми розвитку атомно-промислового комплексу на період до 2026 року, метою якої є забезпечення розвитку зазначеного комплексу, включаючи галузь з видобутку та переробки уранових руд, із застосуванням сучасних технологій, підвищення енергетичної незалежності України”, - написав Мельничук у Telegram.

Деталі

Як уточнили в Міненерго, основною метою цієї концепції є створення умов для збільшення виробництва урану до повного забезпечення потреб вітчизняної атомної енергетики, а також підвищення енергетичної незалежності України.

Концепцією передбачається, зокрема:

  • збільшення обсягів виробництва урану та зниження витрат на його виробництво за рахунок освоєння Новокостянтинівського та Апрельського родовищ з будівництвом нових уранових об’єктів протягом 2023-2025 рр. і їх введенням в експлуатацію у 2026 році;
  • забезпечення експлуатації Смолінської шахти до 2023 року, Інгульської шахти до 2028 року;
  • реконструкція гідрометалургійного заводу та сірчанокислотного цеху ДП “Східний гірничо-збагачувальний комбінат”;
  • технічне переоснащення та створення потужностей для виробництва діоксиду цирконію в обсязі 320 тонн на рік;
  • забезпечення проектного та інформаційного супроводження уранового та цирконієвого виробництва.

Окрім того, запланована організація співпраці з інтеграції виробленого в Україні діоксиду цирконію у виробництво цирконієвих сплавів і цирконієвого прокату в іноземних виробників ядерного палива для атомних електростанцій України.

Концепцію розроблено на виконання рішення РНБО від 29 січня 2021 року “Про заходи з нейтралізації загрози у сфері атомної енергетики і промисловості”.

Нагадаємо

Як писав УНН, уряд сьогодні схвалив національний план дій з енергоефективності на період до 2030 року.

Українські Національні Новини

Економіка