stefanishina-lazebna-i-laputina-zaklikali-minoboroni-vidminiti-pidbori-dlya-zhinok-viyskovikh-na-paradi-do-dnya-nezalezhnosti

Стефанішина, Лазебна і Лапутіна закликали Міноборони відмінити підбори для жінок-військових на параді до Дня Незалежності

 • 28035 переглядiв

КИЇВ. 2 липня. УНН. Віцепрем'єр з питань євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина, міністр соціальної політики Марина Лазебна та міністр у справах ветеранів Юлія Лапутіна закликали Міністерство оборони замінити взуття на підборах на комфортне для участі у параді до Дня Незалежності та на тренуваннях жінкам-військовослужбовицям. Відповідну заяву опублікували на Facebook Міністерства соціальної політики України, передає УНН.

Цитата

“Взуття на підборах несумісне з боєздатністю солдатів, а “пруський” крок на параді у такому взутті - це навмисна заподіяна шкода здоров'ю солдаток. Оскільки сьогодні в Збройних силах України проходять службу 57000 жінок - це неприпустимо”, - йдеться у заяві.

Деталі

Українські діячки зазначають, що невисокі підбори використовуються в окремих країнах – членах НАТО в якості складової парадно-вихідної форми жінок-військовослужбовиць. Але це взуття не використовується для марширування на парадах.

Зокрема, українські жінки-військові “роками виборювали своє право, на рівні з чоловіками служити в мілітарних структурах України і довели свою спроможність не на підборах, а з автоматами”, наголосили міністерки.

Вони також зазначили, що наразі понад 16 тисяч жінок військових отримали статус учасниць бойових дій, 19 жінок загинули, троє з них – витягуючи своїх поранених побратимів з бою.

Додамо

“Зважаючи на цю неприпустиму ситуацію звертаємося до Міністра оборони з вимогою невідкладно замінити взуття на підборах на комфортне взуття для участі у параді до Дня Незалежності та на відповідних тренуваннях жінкам-курсанткам та військовослужбовицям”, - йдеться у заяві.

Міністерки також наголосили про необхідність визначити радника з гендерних питань, та провести опитування жінок сектору безпеки і оборони щодо задоволеності створеними умовами для служби, включаючи формений одяг.

Контекст

Під час зустрічі з курсантками заявив міністр оборони Андрій Таран заявив, що для дівчат-курсанток, які крокуватимуть на військовому параді, присвяченому 30-річчю Незалежності України, пошиють експрементальне взуття.

24 серпня на Хрещатику відбудеться військовий парад, присвячений 30-річчю Незалежності України.
Разом із іншими підрозділами головною вулицею столиці крокуватиме жіноча “коробка” військовослужбовиць ЗСУ, репетиції ходи якої відбулись на Київщині.

Українські Національні Новини

Суспільство