stefanishina-obgovorennya-garantiy-bezpeki-mayut-rozpochatisya-z-vivedennya-rosiyskikh-viysk

Стефанішина: обговорення "гарантій безпеки" мають розпочатися з виведення російських військ

 • 11840 переглядiв

КИЇВ. 10 січня. УНН. Росія не в тій позиції, щоб ставити умови іншим країнам, доки її танки не покинуть український кордон. Про це заявила віцепрем'єр-міністр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина на брифінгу у Брюсселі перед комісією Україна-НАТО, передає кореспондент УНН.

Цитата

"Сьогодні я маю намір прояснити ситуацію в галузі безпеки вздовж кордонів та на території України, зокрема йдеться про виконання Мінських та Нормандських угод. Вимога Росії до союзників не є переговорною позицією. Агресор не тієї позиції, щоб ставити умови, доки російські танки не покинуть український кордон", - сказала віце-прем'єр.

"Ми бачимо, як Росія намагається перевести розмову в інше русло, погрожуючи новою війною, не просуваючись ні на крок уперед у мирному врегулюванні у рамках Мінського та Нормандського формату. Росія намагається нав'язати свій порядок денний замість того, щоб повернутися за стіл переговорів. Обговорення гарантій безпеки мають розпочатися з виведення російських військ із української території", - додала вона.

Деталі

На думку Стефанішиної, вимоги Росії спрямовані на підрив основних принципів функціонування демократичних країн та принципів НАТО.

Україна вважає, що Росія невірно уявляє собі ситуацію і сподівається на країни НАТО, їхню єдність і здатність забезпечити безпеку в Європі, додала вона.

Додамо

10 січня у Брюсселі відбудеться засідання комісії Україна-НАТО.

Контекст

17 грудня Росія надіслала США та НАТО пропозиції щодо безпеки у Східній Європі, які, на її думку, необхідні для ослаблення напруженості навколо України.

До вимог Москви належать: заборона вступу України до НАТО, вето Кремля на розміщення військових сил НАТО в колишніх радянських республіках та припинення військових навчань поблизу її кордонів.

Глава дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель вважає абсурдними умови, за яких так звані гарантії безпеки, яких вимагає Росія, обговорювалися б без Європи. Боррель також заявив, що будь-яка дискусія щодо України в рамках діалогу з безпеки з Росією потребує присутності Києва за столом переговорів.

Зі свого боку Київ заявив про своє бажання брати участь у консультаціях.

Українські Національні Новини

Політика