stefanishina-vsi-krayini-yes-pidtrimuyut-sanktsiynu-politiku-schodo-rf-odnak-riven-zhorstkosti-tsikh-sanktsiy-variyuyetsya

Стефанішина: всі країни ЄС підтримують санкційну політику щодо РФ, однак рівень жорсткості цих санкцій варіюється

 • 20382 переглядiв

КИЇВ. 17 грудня. УНН. У Брюсселі на полях саміту Східного партнерства чимало обговорювали питання стримування агресії з боку Російської Федерації. Так, наразі всі країни Європейського Союзу підтримують санкційну політику, однак рівень жорсткості цих санкцій варіюється у різних країнах. Про це у бліц-інтерв’ю УНН розповіла віцепрем’єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина за підсумками саміту.

Деталі

Зі слів Стефанішиної, на полях саміту відбувалось обговорення можливих санкцій проти Росії через її агресивну поведінку щодо України.

Зокрема, Президент України разом з іншими лідерами, присутніми на саміті, більше 3 годин обговорювали питання стримування агресії і безпеки у регіоні. Українська позиція полягала у необхідності усвідомлювати, що “санкції повинні мати стримуючий, а не реактивний характер, і упереджувати будь-яку агресію, стримувати такого агресора, як Російська Федерація, від ескалації і просування у напрямку військового конфлікту”, - зазначила віце-прем’єр.

З її слів, позиція України є однозначною: будь-який сценарій, який стосується посилення санкційної політики, має розглядатись як превентивний, а не реактивний захід.

Цитата

На уточнююче питання про консенсус серед лідерів ЄС щодо санкцій проти Росії Стефанішина відповіла наступне:

“Я можу сказати так, що всі країни Європейського Союзу підтримують санкційну політику. Водночас рівень жорсткості цих санкцій варіюється у різних країнах. Зокрема, в країнах, де потужно діє російська пропаганда. Це, якщо говорити за виключенням, не наші країни-сусіди, не балтійські країни і не нордичні країни”.

Вона додала, що позиція Німеччини в цьому контексті ще формується.

“Але ми закликали до того, що ми не маємо створювати можливість для "хитань” у нашій позиції, адже ми стоїмо на порозі можливої агресії, тому має бути готовність до впровадження санкцій”, - додала співрозмовниця.

Контекст

Напередодні Bloomberg стало відомо, що провідні країни Європейського Союзу опираються прагненню швидкої рзробки конкретних санкцій, які будуть накладені на Росію, якщо вона вторгнеться в Україну.

Дехто у ЄС стверджує, що оприлюднення варіантів санкцій дасть російському лідеру Володимиру Путіну "бійку, яку він шукає", за джерел агентства.

Доповнення

Низка західних лідерів, у тому числі президент США Джо Байден, президент Франції Еммануель Макрон і канцлер Німеччини Олаф Шольц, останніми днями говорили з Путіним, щоб передати повідомлення про те, що Захід накладе набагато жорсткіші санкції, ніж останніми роками, у випадку російського вторгнення.

За даними ЗМІ, це можуть бути кроки щодо відключення великих російських банків від західної фінансової системи SWIFT, а також потенційне зобов'язання Німеччини не вводити в експлуатацію газопровід "Північний потік – 2" з Росії.

Українські Національні Новини

Політика