stefanishyna-nazvala-kliuchovykh-protyvnykiv-zaproshennia-ukrainy-v-nato

Стефанішина назвала ключових противників запрошення України в НАТО

 • 31337 переглядiв

Віце-прем'єр-міністр України Ольга Стефанішина заявила, що ключовими противниками запрошення України до НАТО є США та Німеччина, які закликають Київ не псувати "атмосферу" на майбутньому саміті у Вашингтоні.

Ключові противники запрошення України до НАТО – це США та Німеччина. Союзники закликають Київ не псувати "атмосферу" на Вашингтонському саміті. Про це заявила віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина під час 16-го щорічного Київського Безпекового Форуму, передає кореспондент УНН.

"Ми поки що не знайшли тієї людини серед союзників, серед всіх країн союзників в Штаб-квартирі з якою ми б могли говорити про це по справжньому. Тобто зараз весь діалог з союзниками й Штаб-квартирою зводиться до того: "Будь ласка, ведіть себе спокійно на Вашингтонському саміті, тому що ми не знаємо, який буде твіт Трампа після зустрічі лідерів". Це якщо коротко", - сказала Стефанішина.

Вона зазначила, що Україна  не говорить зараз про членство в  НАТО.

"Ми ще до саміту у Вільнюсі пропонували формат запрошення, як юридично зобов’язуючий формат, який дійсно гарантує членство Україні в НАТО. Найбільш дивною для мене є позиція союзників, тому що вочевидь союзники не думають, що НАТО має у своїй наявності, або може запропонувати Україні механізми, які дозволять її захистити, або політично підтримати. Я думаю, що самі союзники не вірять зараз в НАТО", - заявила Стефанішина.

Наступні кроки України на шляху до членства в Альянсі: про що Стефанішина говорила з головою Військового комітету НАТО22.03.24, 17:21 • [views_0]

Стефанішина також пояснила, що Україна та члени НАТО мають різне сприйняття самітів лідерів.

"Тому, що найважливіші рішення як раз союзники не готують на саміти. Саміт – це нетворкінг, умовно кажучи, тому нас і  закликають "не псувати атмосферу", тому це рішення може бути ухвалено в будь-який момент, нам не потрібно чекати зібрання на рівні лідерів, але звичайно у нас сьогодні немає візаві, з яким можна вести навіть цей діалог", - розповіла Стефанішина.

Кулеба про Вашингтонський  саміт: Україна працює над забезпеченням "сильного і далекосяжного кроку" до членства в НАТО19.03.24, 17:40 • [views_0]

Проте вона зазначила, що це не означає, що немає підтримки.

"На момент Вільнюського саміту 29 держав членів НАТО підтримували запрошення України в НАТО. І 9 з них, весь східний фланг блокували всі інші рішення, і їх ніщо не могло зламати, ніякі погрози. Але є ключові противники цього рішення – США та Німеччина. Я думаю, що зараз це США, які власне не дають навіть можливості цьому діалогу розвиватися і це дуже сумно", - сказала Стефанішина.

На уточнююче запитання, як розвивається діалог з США, Стефанішина відповіла: "Ніяк. Вони теж готуються до Вашингтонського саміту і ми готуємося, але якось разом не виходить".