stepanov-pro-pozhezhu-v-likarni-mozhlivosti-vryatuvati-lyudey-ne-bulo

Степанов про пожежу в лікарні: можливості врятувати людей не було

 • 14364 переглядiв

КИЇВ. 4 лютого. УНН. Після вибуху кисню, вогонь у Запорізькій обласній інфекційній лікарні №2 розповсюдився на стільки швидко, що можливості врятувати людей практично не було. Про це під час спілкування з журналістами заявив міністр охорони здоров’я України Максим Степанов, інформує УНН.

Цитата

“Я оглянув місце події, де загинули 4 людини, в їх числі й молодий лікар-анестезіолог Ольга. Вона тільки у 2020 році закінчила інтернатуру. Зараз працюють слідчі органи над тим, щоб встановити причину трагедії. З того, що ми почули, попередньо, це міг бути вибух: досить швидко поширився вогонь і практично не було можливості врятувати цих людей”, — прокоментував Степанов.

Деталі

Під час візиту міністр оглянув лікарню, де сталося займання, та поспілкувався з командою медичного закладу та спеціалістами ДСНС.

Очільник МОЗ подякував за професійну роботу пожежникам, поліцейськими та працівникам екстреної медичної допомоги, які оперативно відреагували на подію та вчасно надали постраждалим відповідну допомогу.

Також він пообіцяв тримати на особистому контролі розслідування обставин займання. На місці трагедії продовжують працювати оперативно-слідчі групи для якнайшвидшого встановлення причин вибуху. Далі урядовець планує зустрітися з потерпілими медпрацівниками, які знаходяться у лікувальних закладах міста.

Хронологія подій

За даними ДСНС, 3 лютого о 23:25 у місті Запоріжжя по Гвардійському бульвару, 142, на території 2-ї інфекційної лікарні на першому поверсі п’ятиповерхової будівлі лікувального корпусу виникла пожежа.

Як уточнила Генпрокурор Ірина Венедіктова, загинули троє пацієнток під апаратами ШВЛ у COVID-відділенні та лікар. Щодо пожежі в реанімації Запорізької обласної інфекційної лікарні розпочато провадження.

Також міністр охорони здоров’я Максим Степанов вилетів у Запоріжжя з метою встановлення обставин пожежі в інфекційній лікарні.

Версії пожежі

У МОЗ додали, що, за інформацією від керівництва екстреної медичної допомоги, був локальний вибух. Загоряння виникло у реанімації, де одразу загинула лікарка та 3 пацієнти. Далі пожежа розповсюдилася будівлею. Кисень в лікарні був централізований. За попередньою інформацією, балонів не було.

За даними місцевої влади, попередня причина трагедії - витік кисню.

Реакція влади

В Запорізькій області 5 лютого оголошено Днем жалоби в пам’ять про трьох пацієнтів та лікаря, які трагічно загинули під час пожежі в обласній інфекційній лікарні.

Історичний досвід

Це не перший інцидент з вибухом кисню у лікарнях України.

У листопаді у місті Винники, що під Львовом, стався вибух під час заправки киснем медтехніки у лікарні, де лікуються хворі на коронавірусну інфекцію. Паціентів тоді евакуювували.

А в 2010 році сталася трагедія у Луганську. У реанімаційному відділенні на четвертому поверсі лікарні вибухнув балон з киснем. Тоді від вибуху у лікарні загинуло 16 осіб, серед яких 4 медпрацівники.

Українські Національні Новини

Суспільство