stolichniy-metropoliten-vchasno-skasuvav-tender

Столичний метрополітен вчасно скасував тендер

 • 5813 переглядiв

КИЇВ. 14 січня. УНН. Небезпечні відходи столичного метрополітену ледь не потрапили у руки шахраям. Можливі негативні наслідки припинили розголос у ЗМІ і своєчасне анулювання тендера, повідомляє УНН.

Йдеться про тендер на утилізацію небезпечних відходів, включаючи ртутні лампи, за яким УНН стежить з 2017 року.

Два роки тому повідомлялося, що переможцем торгів стала компанія "НВП Новінтех", яка не має ліцензії на утилізацію ртуті.

У тендерній документації при цьому вказувалося, що підрядником переможця буде "Микитртуть" - утилізатор ртуті, який розташований на непідконтрольній території України у Горлівці Донецької області.

Зрозуміло, що фізично виконати зазначені у тендері послуги "Микитруть" не міг, що і підтвердив керівник цього окупованого підприємства.

Після розголосу всіх цих неузгоджень, КП "Київський метрополітен" таки вирішив перевірити тендерну документацію компанії і направив запит до Мінприроди. Виявилося, що на той момент ліцензія "Новінтех" на поводження з небезпечними відходами вже була повністю скасована.

"Після отримання листа від Міністерства екології та природних ресурсів України КП "Київський метрополітен" достроково розірвало договір з ТОВ НВП "Новінтех" № 0609/11-ЄС-17. Наразі ніяких договірних відносин між КП "Київський метрополітен" і ТОВ НВП "Новінтех" немає", - повідомили у київському метро.

У той же час, залишилася інша проблема - ці небезпечні відходи за три роки так ніхто і не утилізував, і пошуки утилізатора тривають.

Нагадаємо, сфера поводження з небезпечними відходами та отрутохімікатами в Україні не врегульована. Тендерний майданчик ProZorro однаково доступний як професіоналам, так і шахраям. Останні, знаючи, що переможця визначить всього один критерій - ціна, - свідомо занижують вартість послуг і таким чином виграють торги.

Це призводить до того, що в кінцевому підсумку небезпечні для живих істот речовини опиняються у річках, лісосмугах, на звалищах і т.д. Торік, наприклад, токсичні відходи з дніпропетровського отрутомогильника опинилися під Києвом.

Мінприроди розпочало вирішувати проблему лише у 2018 році, після зняття мораторію на перевірки бізнесу у цьому сегменті. За рік відомство позбавило ліцензій близько 60 компаній - за невідповідність вимогам.

Українські Національні Новини

Економіка