stoltenberg-bud-yake-zastosuvannya-sili-proti-ukrayini-dorogo-koshtuvatime-rosiyi

Столтенберг: будь-яке застосування сили проти України дорого коштуватиме Росії

 • 29933 переглядiв

КИЇВ. 26 листопада. УНН. Застосування сили проти України матиме наслідки для Росії. Про це повідомив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час прес-конференції в п'ятницю, передає кореспондент УНН.

Цитата:

“Я не можу розповісти вам подробиці про дані нашої розвідки, але можу сказати, що ми бачимо незвичну концентрацію російських сил. Ви повинні розуміти це в ширшому контексті, це нарощування військової міці країною, яка раніше вторгалася в Україну", — заявив Столтенберг.

"Ми дуже уважно стежимо за цим, ми збираємо інформацію, ми обмінюємося інформацією, і ми також посилаємо дуже чіткий сигнал Росії, що їм необхідно деескалувати, знизити напруженість, бути прозорими, а також що будь-яке застосування сили проти України матиме наслідки, будуть дорого обходитися Росії", - додав Генсек.

Деталі

За словами Столтенберга, на сьогодні у НАТО "немає впевненості в намірах Росії", але Альянс бачить"послужний список того, що Росія робила проти України раніше і продовжує робити".

"Коли ви також бачите риторику з боку Росії і дезінформацію, тоді, звичайно ж, все це разом дає дуже вагомі причини для серйозного занепокоєння, і тому нам потрібно стежити, нам потрібно уважно стежити за тим, що вони роблять, і продовжувати закликати Росію до деескалації і скорочення напруженості", — додав він.

Контекст

Керівник Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України Кирило Буданов вважає, що Росія готується до нападу на країну в кінці січня або початку лютого 2022 року.

Буданов припустив, що напад може включати авіаудари, артилерійські та бронетанкові атаки, за якими підуть повітряно-десантні атаки на сході країни, десантні атаки в Одесі та Маріуполі Донецької області і менше вторгнення через сусідню Білорусь.

При цьому він зазначив, що таким атакам передує серія психологічних операцій, які вже зараз проводяться, щоб дестабілізувати Україну і підірвати її здатність захищатися, включаючи протести проти вакцинації від COVID-19 і міграційну кризу на кордоні Польщі та Білорусі.

Україна, зі свого боку, на додаток до допомоги США вишукує додаткові системи протиповітряного, протиракетного і безпілотного захисту, а також пристрої радіоелектронного придушення, включаючи ракетні батареї “Патріот” і протиракетні, артилерійські та мінометні системи.

Новий міністр оборони України Олексій Резніков заявив The Washington Post, що поки точно невідомо, чи ухвалив Володимир Путін остаточне рішення про наступ.

Іноземні ЗМІ повідомили про стягування російських військових до кордону з Україною ще наприкінці жовтня.

А напередодні аналітики Conflict Intelligence Team повідомили про рекордне скупчення російських військ на українському кордоні. Дані свідчать про те, що чисельність військ і техніки може зрости найближчим часом.

Тим часом, за інформацією The New York Times, адміністрація президента США Джо Байдена зосереджується на дипломатичних каналах, щоб стримувати президента Росії Володимира Путіна від агресивних дій щодо України.

Українські Національні Новини

Політика