stoltenberg-pidtverdiv-sklikannya-radi-rosiya-nato-u-sichni-zaklikaye-do-dialogu

Столтенберг підтвердив скликання ради Росія – НАТО у січні: закликає до діалогу

 • 22657 переглядiв

КИЇВ. 29 грудня. УНН. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг підтвердив скликання Ради Росія – НАТО у січні 2022 року. Про це він написав у Twitter, пише УНН.

Цитата

"Провів розмову з міністром закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс про неспровоковане та незрозуміле нарощування сил в Україні і навколо неї. Дії НАТО оборонні та пропорційні, і ми залишаємося відкритими для діалогу. Я скликав засідання Ради Росія – НАТО у січні", — написав Генсек.

Деталі

Водночас за підсумками переговорів Ліз Трасс зазначила, що НАТО рішуче підтримує Україну, а будь-яке вторгнення обернеться для Росії "великою ціною".

"Будь-який діалог має повністю поважати суверенітет України", — підкреслила вона.

Spoke to NATO Secretary-General @jensstoltenberg about Russia’s aggression towards Ukraine. Agreed:

 NATO is resolute in its support for Ukraine

 An incursion would lead to severe costs for Russia

 Any dialogue must fully respect Ukraine’s sovereignty pic.twitter.com/F8f99RKCOd

— Liz Truss (@trussliz) December 28, 2021

Додамо

Раніше Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що Росія отримала пропозицію від генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга провести 12 січня переговори про безпеку в Європі у форматі Ради Росія – НАТО.

Проте, за його словами, Москва вестиме переговори в такому форматі лише за участю військових високого рівня від Росії та основних членів цього військового блоку. Технічна можливість для цього є – 12 січня у Брюсселі має відбутися нарада начальників генштабів країн-учасниць блоку.

Контекст

Українська влада та західні партнери останнім часом звертають увагу на загострення Росією ситуації з безпекою на Донбасі, нарощування російських сил уздовж кордону з Україною, небезпеку нового російського вторгнення та посилення російської дезінформації.

Головна вимога Путіна полягає в гарантіях від США та їхніх союзників, що НАТО не розширюватиметься далі на схід і не розгорне там системи озброєння, які Росія вважає загрозою.

На тлі цього президенти Росії та США Володимир Путін та Джо Байден 7 грудня провели двосторонні переговори через відеозв'язок, які тривали дві години.

Як заявив радник США з національної безпеки Джейк Салліван на брифінгу за підсумками переговорів Путіна та Байдена, Джо Байден не пішов на поступки Володимиру Путіну щодо гарантій не дозволити Україні вступити до НАТО.

15 грудня Генсек НАТО Єнс Столтенберг повторив РФ: Україна та Грузія мають право обирати власні альянси, а "сфери впливу" - вже історія.

17 грудня Росія надіслала США та НАТО пропозиції щодо безпеки у Східній Європі, які, на її думку, необхідні для ослаблення напруженості навколо України.

До вимог Москви належать заборона вступу України до НАТО, вето Кремля на розміщення військових сил НАТО в колишніх радянських республіках та припинення військових навчань поблизу її кордонів.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс отримав останні "пропозиції" Росії, і такий діалог має відбуватися у консультації з європейськими партнерами НАТО, такими як Україна.

Радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван у телефонній розмові з помічником президента Росії Юрієм Ушаковим заявив, що США готові вести переговори з Кремлем як безпосередньо, так і через Раду Росія-НАТО та по лінії ОБСЄ. Але Москва має зняти занепокоєння Заходу щодо нарощування її військового потенціалу на кордоні з Україною.

У Держдепартаменті США вказали, що Сполучені Штати планують розпочати переговори з Росією щодо гарантій європейської безпеки в січні, щоб знизити напруженість навколо України, спричинену розміщенням російських військових на її кордоні.

Українські Національні Новини

Політика