stoltenberh-prokomentuvav-ideiu-peredaty-ramshtain-pid-kontrol-nato

Столтенберг прокоментував ідею передати "Рамштайн" під контроль НАТО

 • 35051 переглядiв

Генеральний секретар НАТО Столтенберг обговорив необхідність більш передбачуваної і довгострокової підтримки України, можливо, шляхом включення української Контактної групи в інституційні рамки НАТО для забезпечення надійності і прихильності.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що вітає коаліцію у форматі Рамштайн для підтримки України, як і багато інших, але існує потреба надати цьому більшої потужності та інституційні рамки для забезпечення передбачуваності та зобов'язань на довгострокову перспективу. Про це він сказав у відповідь на запитання повідомлення про можливу передачу Контактної групи з питань оборони України (формат "Рамштайн") під контроль НАТО перед засіданням міністрів закордонних справ країн НАТО в Брюсселі у середу, пише УНН.

"Я бачу, що ви проінформовані про пропозицію, але я не вдаватимуся до подробиць пропозиції. Що я можу сказати, то це те, що я вітаю те, що союзники згодні з тим, що нам необхідно підтримувати нашу підтримку України, нам потрібно зробити її більш надійною, і тому зараз ми обговорюємо способи інституціоналізації більшої підтримки в межах НАТО, щоб зробити її більш передбачуваною, щоб зробити її надійнішою, тому що ми твердо переконані, що підтримка України має менше залежати від короткострокових добровільних пропозицій та більше залежати від довгострокових зобов'язань НАТО", - відповів Столтенберг на запитання щодо передачі "Рамштайну" під контроль НАТО, а також, можливо, певних фінансових коштів. 

З його слів, "тим самим ми дамо Україні те, що їй потрібне".

"І це довгострокова, передбачувана, надійна підтримка. І це також надішле меседж москві, що вони не можуть чекати, що це піде. І реальність така, що якщо ви хочете, щоб ця війна закінчилася, то чим швидше ми можемо переконати москву, що вони не переможуть на полі бою. Вони не можуть нас перечекати, тим швидше ми зможемо досягти мирної угоди, де росія зрозуміє, що вони не можуть виграти війну, і повинні сісти і домовитися про угоду, де Україна переважатиме як суверенна незалежна держава", - відзначив він.

Таким чином, посилення ролі НАТО в координації та наданні підтримки є способом покласти край цій війні таким чином, де Україна забезпечує. У нас уже є багато координації, 99% підтримки України надходить від союзників по НАТО, і, звичайно, я вітаю цю коаліцію у форматі Рамштайн, багато інших багатонаціональних і двосторонніх ініціатив, але існує потреба надати цьому більшої потужності та інституційні рамки для забезпечення передбачуваності та зобов’язань на довгострокову перспективу

- сказав Столтенберг.

На уточнення, чи буде і як Контактна група по Україні впроваджена в організм НАТО, і чи означає це, що НАТО занепокоєне можливістю президентства у США Дональда Трампа, Генсек НАТО вказав: "По-перше, знову ж таки, НАТО є частиною Контактної групи. Контактна група виконала надзвичайно важливу роботу, яка відіграла ключову роль у наданні підтримки, а союзники по НАТО надали безпрецедентний рівень військової підтримки Україні, не в останню чергу організовану UDCG, контактною групою з питань оборони України, форматом Рамштайн і, як я вже сказав, ми змогли координувати дії з існуючими структурами, тому що за все відповідають ті самі люди, тут генерал Каволі є командувачем США, але водночас і командувачем НАТО, тому, звичайно, це буде скоординовано".

03.04.24, 02:26 • [views_0]

На запитання щодо Трампа Столтенберг зазначив, що "причина, через яку ми це обговорювали, полягає в тому, що ми бачимо ситуацію на полі бою. Ми бачимо, наскільки вимоглива та складна ситуація в Україні. Тому ми вітаємо все, що зробили союзники НАТО. У той самий час ми бачимо, що треба робити більше; цього не достатньо".

"Українцям потрібно більше підтримки, але їм також потрібна більш передбачувана та довгострокова підтримка. Тож, можливо планувати організацію та розпочати наступ, але тоді вам потрібно довгострокове планування, вам потрібно знати, що у вас буде, який тип обладнання, яка підтримка та який вид обслуговування. А це вимагає сильнішої інституційної бази для надання більш надійної та передбачуваної підтримки Україні. Ось чому ми це обговорюємо" , - додав він.

Зі слів Генсека НАТО, "це віддзеркалення серйозності на полі бою".

"Потім я хотів би сказати, що, звичайно, ми всі вважаємо, що важливо, або я вірю, що важливо, щоб союзники швидко ухвалювали рішення. І це включає, звісно, Сполучені Штати, бо Сполучені Штати не єдиний прихильник України. Насправді європейські союзники та Канада надають Україні приблизно 50% військової підтримки. Тож насправді це спільні зусилля США, європейських союзників та Канади. Але, звичайно, Сполучені Штати є найбільшим союзником і надають найбільшу військову підтримку", - вказав Столтенберг.

І, з його слів, "той факт, що в Конгресі США не було досягнуто згоди про додаткову або продовження цієї підтримки, має наслідки". "Це одна з причин, чому українцям доводиться нормувати кількість артилерійських снарядів, чому їм важко протистояти російським силам, які мають переважаючу військову силу..." - зазначив він.

"І відповідь на це питання полягає в тому, щоб потім ухвалювати рішення, і не в останню чергу в Конгресі США. Будь-яка затримка має реальні наслідки на полі бою. Я зустрічався з сенаторами, членами Палати представників, і всі вони запевнили мене, що переважна більшість у Конгресі США за підтримку. Отже, тепер завдання полягає в тому, щоб перетворити цю більшість на голосування за рішенням. І я сподіваюся, що це станеться якнайшвидше. (...) Тож, я очікую, що США зараз ухвалять рішення, тому що в інтересах безпеки США забезпечити, щоб президент путін не переміг в Україні, не в останню чергу тому, що це також спонукає інших авторитарних лідерів, включаючи Пекін, використати військову силу та порушувати міжнародне право", - зазначив Столтенберг.

02.04.24, 23:02 • [views_0]

На уточнення щодо повідомлення стосовно запропонованого 5-річного пакету військової допомоги Україні на 100 мільярдів євро, Генсек НАТО сказав: "Отже, по-перше, очевидно, що нам потрібні нові та великі гроші для України, і вони потрібні нам упродовж багатьох років. І вся ідея зараз обговорювати рамки зобов'язань та інституційні рамки підтримки полягає в тому, щоб забезпечити більшу передбачуваність та більшу впевненість у тому, що цей момент наступатиме щомісяця щороку у довгостроковій перспективі".

"На сьогоднішній та завтрашній зустрічі не буде остаточного рішення, ми сподіваємося, що ми просунемося вперед до консенсусу, а потім до саміту ми матимемо угоду. Причина, через яку ми це робимо, - ситуація на полі бою в Україні. Це серйозно. Ми бачимо, як росія тисне, і ми бачимо, як вони намагаються виграти цю війну, але просто перечікуючи нас. І тоді нам потрібно відповісти, надіславши чіткий сигнал про практичну підтримку, фінансову підтримку та інституційну структуру, яка гарантує, що ми готові на довгий шлях, щоб мати можливість покласти край війні", - зазначив він.