stvorennya-rezervu-nafti-mozhe-prizvesti-do-pidnyattya-aktsiziv-v-pivtora-razi-ekspert

Створення резерву нафти може призвести до підняття акцизів в півтора рази – експерт

 • 8589 переглядiв

КИЇВ. 2 жовтня. УНН. Створення стратегічного резерву нафти може призвести до підняття акцизного збору на нафтопродукти в півтора рази, як це передбачено Угодою про асоціацію з Європейським союзом. Таку думку висловив заступник директора науково-технічного центра "Психея" Геннадій Рябцев в коментарі кореспонденту УНН.

"Не виключено – у нас же люблять в уряді піднімати все – тут можуть згадати, що ми взяли на себе зобов’язання в рамках Угоди про асоціацію гармоніювати акцизи на енергетичні продукти з європейськими. А що це означає? Це означає, що нас чекає підвищення акцизів принаймні в півтора рази", - зазначив експерт.

За його словами, формальним приводом для рішення про підвищення акцизу може стати створення стратегічного резерву, яке ініціює Держрезерв спільно з урядом і Енергетичним співтовариством.

Держрезерв планує, що протягом перехідного періоду, який розтягнеться на роки, поки будуть створені всі необхідні структури, витрати на створення і зберігання запасів будуть компенсовані за рахунок перерозподілу акцизного збору.

Нагадаємо, Держрезерв розробив законопроект, згідно з яким в Україні буде створений стратегічний запас нафти і нафтопродуктів на випадок надзвичайних ситуацій, причому у державному секторі буде зберігатися лише 70% запасу, решту зберігатимуть приватні підприємства.

Українські Національні Новини

Економіка