styaguvati-mayno-z-rashistiv-i-kolaborantiv-teper-budut-maksimalno-operativno-nardep-pro-noviy-zu-schodo-konfiskatsiyi

Стягувати майно з рашистів і колаборантів тепер будуть максимально оперативно – нардеп про новий ЗУ щодо конфіскації

 • 228771 переглядiв

КИЇВ. 13 травня. УНН. Наразі в Україні є понад 128 об'єктів, які пов'язані з росіянами чи колаборантами: у перерахунку в грошовий еквівалент це - трильйони доларів, повідомив УНН перший заступник голови комітету Верховної Ради України з питань антикорупційної політики Ярослав Юрчишин.

Закон 7194 (про порядок конфіскації російських активів, - ред.), який вчора ухвалила Верховна рада України, надасть можливість правоохоронним органам швидко стягувати майно рашистів та колаборантів, яке піде на поповнення держказни України, пояснив нардеп.

Цитата

“Зараз в Україні, за даними Мінекономіки, понад 128 об’єктів, які напряму пов’язані чи то з росіянами чи то з колаборантами, загальна їхня ціна – якщо враховувати тих, хто знаходиться на окупованих територіях, тобто в Криму, щойно окупованих районах Донецької та Луганської області – трильйони доларів, тобто суми просто шалені.

Процедура суттєво адаптована під воєнний час, мова про фігурантів в списку колаборантів і представників рф, які підпадають під санкції, складені РНБО.

Тепер (після ухвалення закону, - ред,) правоохоронці матимуть максимально оперативні можливості стягувати майно рашистів і колаборантів до бюджету України”, - пояснив Юрчишин.

Також нардеп пояснив як саме буде відбуватися процес конфіскації активів.

“Стосовно їхнього майна – відбувається оперативний розшук, Мін’юст подає до КМУ заяву з пропозицією стягнути у бюджет. Відповідно відразу іде подання у ВАКС, він має місяць для того, щоб розглянути у першій інстанції і якщо суб’єкт, з якого стягується майно, подає апеляцію – апеляція теж має лише місяць на розгляд справи.

Тому терміни насправді дуже оптимізовані, це пов’язано із воєнним станом і застосовується лише під час воєнного стану для того, щоб гроші сепаратистів оперативно направлялися у бюджет і спрямовувалися на відбудову зруйнованих росією територій”, - наголосив перший заступник голови комітету Верховної Ради України з питань антикорупційної політики.

До теми

Низка народних депутатів та експертів вважають, що до списку колаборантів треба включити й головного підозрюваного у розкраданні сотень мільйонів гривень з держбюджету на проекті “Глибоководний випуск” Руслана Тарпана. В Україні йому обрана міра запобіжного заходу у вигляді заочного тримання під вартою.

На думку нардепки Соломії Бобровської, “Тарпан давно працює на російські інтереси”. Ба більше - низка афілійованих з ним компаній (“Гранд Отель”, “Компас Проект” та “Квартал Руссова”), контролюються з росії. Принаймні особа, яка входить до складу засновників кожної з вищеперерахованих ТОВ, - Раміль Шайдуллін, - є громадянином рф.

В Мінекономіки вже повідомили, що вивчають спільні компанії Тарпана та росіян у межах підготовки списку активів, які підлягають відчуженню на користь України.

Українські Національні Новини

Економіка