sud-dav-bolsonaru-5-dniv-na-peredachu-saudivskikh-koshtovnostey

Суд дав Болсонару 5 днів на передачу саудівських коштовностей

 • 695221 переглядiв

КИЇВ. 16 березня. УНН. Бразильський суд ухвалив у середу, що експрезидент Жаїр Болсонару має п'ять днів, щоб передати дорогі коштовності, які він отримав у подарунок від Саудівської Аравії, і наказав провести аудит усіх офіційних подарунків під час його президентства. Про це інформує AFP, передає УНН.

Деталі

Федеральна рахункова палата (TCU), яка здійснює нагляд за державною скарбницею, також зобов'язала передати до колекції президентського палацу два пістолети, які Болсонару отримав у подарунок від Об'єднаних Арабських Еміратів у 2019 році.

Згідно з бразильським законодавством, державні чиновники можуть зберігати лише подарунки, які «є як дуже особистими і за мінімальною грошовою вартістю», заявив голова суду Бруно Дантас на відкритому слуханні, надавши Болсонару «п'ять днів на те, щоб повернути всі предмети, пов'язані з цією справою».

Одностайне рішення суду є останнім розділом у справі, яка домінувала в заголовках бразильських таблоїдів відтоді, як раніше цього місяця з'явилися звинувачення в тому, що Болсонару намагався незаконно імпортувати коштовності на мільйони доларів, які він та його дружина отримали як подарунки із Саудівської Аравії.

Контекст

Цей епізод перетворився на юридичний і політичний головний біль для експрезидента, який зараз перебуває у Сполучених Штатах і, як очікується, незабаром повернеться до Бразилії, сподіваючись очолити опозицію своєму наступнику Луїсу Інасіу Лулі да Сілві.

Скандал розгорівся, коли газета Estado de Sao Paulo повідомила, що митники перехопили помічника тодішнього міністра гірничодобувної промисловості та енергетики Болсонару, який намагався в'їхати в Бразилію з рюкзаком з діамантовими прикрасами від швейцарської фірми Chopard.

Пізніше з'ясувалося, що Болсонару мав другий набір коштовностей, також від Chopard, який непоміченим потрапив до Бразилії після тієї ж поїздки.

Мандрівники, які в'їжджають до Бразилії з товарами на суму понад 1000 доларів, мають декларувати їх та сплачувати високі податки на імпорт.

За повідомленнями ЗМІ, вартість коштовностей за перший набір становить 3,2 мільйона доларів, а за другий - не менше ніж 75 000 доларів.

Вони також могли в'їхати до Бразилії без сплати податків як офіційні подарунки нації. Але тоді вони належали б до колекції президентського палацу, а не першій родині.

Українські Національні Новини

Новини Світу