sud-u-mikolayevi-pozbaviv-rosiysku-movu-statusu-regionalnoyi

Суд у Миколаєві позбавив російську мову статусу регіональної

 • 17331 переглядiв

КИЇВ. 13 липня. УНН. Миколаївський окружний адміністративний суд позбавив російську мову статусу регіональної у Миколаєві. Про це повідомив у вівторок, 13 липня, Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, передає УНН.

Цитата:

"Після повторного звернення Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Кременя до Генерального прокурора України Ірини Венедіктової Миколаївський окружний адміністративний суд визнав нечинним та скасував рішення Миколаївської міської ради про надання російській мові статусу регіональної", - повідомив мовний омбудсмен у Facebook.

Деталі

За інформацією Миколаївської обласної прокуратури, рішення було ухвалене 8 липня.

“Сподіваюсь, що найближчим часом депутати затвердять міську програму розвитку української мови як державної, запрацюють безкоштовні курси з вивчення української мови, а також буде призначений профільний заступник міського голови з питань мовної політики”, - додав Кремінь.

Доповнення

КСУ під час засідання 28 лютого 2018 року ухвалив рішення, відповідно до якого ухвалений у 2012 році Закон "Про засади державної мовної політики" визнається таким, що не відповідає Конституції України.

Після цього в регіонах почали скасовувати регіональний статус російської мови.

За інформацією, яка є у розпорядженні Секретаріату Уповноваженого із захисту державної мови, досі чинними залишаються рішення щодо функціонування регіональних мов Дніпропетровської та Луганської обласних рад, та в окремих громадах Одеської та Закарпатської областей.

Українські Національні Новини

Політика