sud-u-spravi-mn17-prokuratura-ne-khoche-povtornogo-doslidzhennya-danikh-z-radariv

Суд у справі МН17: прокуратура не хоче повторного дослідження даних з радарів

 • 13434 переглядiв

КИЇВ. 26 червня. УНН. Прокуратура Нідерландів вважає, що повторне розслідування даних з українських радарів, про які просить захист у справі про катастрофу малайзійського Boeing рейсу MH17 на Донбасі в 2014 році, не принесе нових результатів. Про це під час слухання заявив прокурор Вард Фердінандуссе, передає кореспондент УНН.

"Захист запросив розслідувати первинні дані з українських радарів... Рада з безпеки Нідерландів вже провела таке розслідування. У тому числі був направлений спецпредставник, який поговорив з представниками влади України високого рівня. Разом зі Спільною слідчою групою він проаналізував дані з українських радарів. Потім Рада з безпеки Нідерландів отримала вторинні дані з українських радарів", - повідомив прокурор.

Також СБУ вивчала доступність первинних даних, які фіксують військові літаки.

"Ми не вважаємо, що повторення всіх цих дій допоможе надати якісь нові деталі через кілька років зусиль, які були докладені в цьому напрямку", - вважає Фердінандуссе.

Відзначимо, що на початку тижня нідерландський адвокат обвинуваченого Олега Пулатова Сабіне тен Дуссхате заявила, що захист запросить радіолокаційні дані з радарів, і якщо вони недоступні, то запросить суд наказати прокуратурі продовжити подальше розслідування за цими радіолокаційними даними. Вона зазначила, що результат цього розслідування допоможе встановити інформацію, що стосується того, чи перебували винищувач або ракета поблизу з літаком рейсу MH17.

Раніше УНН писав, що прокуратура Нідерландів вважає неправдоподібною версію захисту.

Сьогодні суд у Нідерландах продовжив засідання у справі про збиття пасажирського літака Boeing рейсу MH17 у небі над Донбасом 17 липня 2014 року.

Під час попереднього засідання суду у справі про збиття пасажирського літака Boeing рейсу MH17 у небі над Донбасом так і не перейшов до розгляду справи по суті.

Тоді під час слухань адвокати клопотали про допити понад 100 осіб, так чи інакше пов'язаних з підготовкою матеріалів справи або які фігурують в ній. Адвокати раніше вимагали проведення більшої кількості розслідувань у справі і висловили сумніви в достовірності поточної версії прокуратури.

Нагадаємо, 23 червня захист підозрюваного в катастрофі росіянина Олега Пулатова розглядав "український сценарій з "БУКом".

Протягом двох днів (22-23 червня) перед суддями виступали адвокати підозрюваного Олега Пулатова.

Пулатов - єдиний з чотирьох підозрюваних, представники якого були присутні на судовому процесі.

Як повідомлялося в УНН, процес в окружному суді Гааги розпочався 9 березня. Слухання проходять в судовому комплексі під Амстердамом. Нинішній блок засідань триватиме до 3 липня. Судовий процес стосується перших чотирьох обвинувачених у збитті літака рейсу MH17.

Це троє громадян Росії: Ігор Гіркін, відомий на прізвисько "Стрєлков", який у час збиття літака називав себе "міністром оборони" угруповання "ДНР", Сергій Дубінський, відомий на прізвисько "Хмурий", відставний полковник ГРУ Росії, а на час тих подій "генерал-майор" в угрупованні "ДНР", що очолював його власне "ГРУ", Олег Пулатов, відомий на прізвисько "Гюрза", полковник, колишній російський спецпризначенець, який на окупованій частині Донбасу був тоді заступником Дубінського, — а також громадянин України Леонід Харченко, відомий на прізвисько "Крот", який перебував у той час у лавах угруповання "ДНР" під командуванням Дубінського.

Їм висунені попередні обвинувачення в убивстві 298 людей і в спричиненні катастрофи літака, що призвела до загибелі всіх на борту. Всі обвинувачені на процес не з’явилися. За оцінками експертів, вироку у процесі варто очікувати не раніше, ніж через кілька років.

Українські Національні Новини

Політика