sud-zakriv-spravu-schodo-gostinnogo-dvoru

Суд закрив справу щодо Гостинного двору

 • 9852 переглядiв

КИЇВ. 5 листопада. УНН. Київський апеляційний суд постановив закрити справу щодо накладання арешту на будівлю "Гостинного двору", розташованої на Контрактовій площі у Києві. Про це УНН повідомляє із посиланням на пресслужбу КМДА.

"Суд постановив закрити справу у зв’язку з тим, що прокурор відмовився від своєї апеляційної скарги", - йдеться в повідомленні.

Зі слів директора Департаменту охорони культурної спадщини Олександра Никоряка, "тепер справа за Кабміном: передати будівлю Гостинного двору у комунальну власність задля її реставрації".

Як нагадують у КМДА, 25 березня цього року слідчий суддя Печерського районного суду міста Києва, розглянув у відкритому судовому засіданні клопотання про накладення арешту на будівлю Гостинного двору. У клопотанні тоді було відмовлено.

Довідка. Гостинний двір — торговельний комплекс на Контрактовій площі у Києві, збудований у 1809 році. Постановою Кабінету міністрів від 15 серпня 2011 року Гостинний двір було виведено з Державного реєстру пам’яток архітектури.

Нагадаємо, у травні 2018 року Верховний Суд остаточно повернув державі будівлю "Гостинного двору".

За даними прокуратури, з 1994 року будівля Гостинного двору площею 9 433 кв.м. перебувала в оренді приватної структури — ПАТ "Спеціальне науково-реставраційне проектне будівельно-виробниче підприємство "Укрреставрація". За умовами договору орендар взяв на себе повну відповідальність за збереження пам’ятки архітектури та утримання будівлі в належному санітарному, протипожежному і технічному стані.

Попри це, регіональне відділення Фонду держмайна по місту Києву неодноразово встановлювало факти істотного порушення орендарем умов договору, зокрема, погіршення стану об’єкту оренди, чим створено загрозу руйнації пам’ятки архітектури "Гостинний двір".

Зважаючи на це, відділення звернулося до Господарського суду м. Києва з позовом про розірвання договору оренди та зобов’язання повернути майно. Однак суд відмовив у задоволені позову. Тож прокуратура внесла апеляційну скаргу на це рішення суду.

Київський апеляційний господарський суд підтримав принципову позицію прокуратури міста Києва та повернув державі будівлю "Гостинного двору".

Українські Національні Новини

Суспільство