sud-zupiniv-zabudovu-na-yaku-odesiti-skarzhilisya-zelenskomu

Суд зупинив забудову, на яку одесити скаржилися Зеленському

 • 14141 переглядiв

КИЇВ. 23 вересня. УНН. Резонансне зведення житлового комплексу "Граф у моря" на узбережжі Одеси, стосовно незаконності будівництва якого активісти особисто звертались до Президента України Володимира Зеленського, заблоковано принаймні на півроку у судовому порядку - на час проведення експертизи. Про це УНН розповів правозахисник громадської організації "Спільна мета" Артем Каспар'ян.

"Сьогодні у нас було судове засідання стосовно житлового комплексу "Граф у моря" на 13-ій станції Фонтана, і ми вже зайшли у залу судових засідань, але тут раптом "Граф" відмовився від своєї апеляції, тим самим підтвердивши свою неспроможність продовжувати там будівництво. Вони, користуючись відмовкою, що є наш судовий позов, не будуть добудовувати там об’єкт з однієї причини – у них немає грошей це зробити, але квартири продовжують продавати", - розповів Каспар'ян.

За інформацією засобів масової інформації, ще у липні на час судового процесу було тимчасово зупинене будівництво житлового комплексу "Граф у моря" компанії "Кредо і Ко", яку відносять до литовської будівельної групи HANNER Гердаса Дубріцкаса.

Отримавши дозвільні документи та містобудівні умови й обмеження на проектування адміністративної будівлі на земельній ділянці рекреаційного призначення, забудовник фактично зводив житловий комплекс з квартирами, втручаючись у навколишнє середовище прибережної захисної смуги, що певний час залишилось поза увагою відповідних місцевих органів державної влади. У своєму позові активісти заявили про негативні наслідки забудови, зсув частини огорожі будівельного майданчика, утворення порожнин у результаті активності сейсмічного характеру, затоплення будмайданчика і вилив води разом з бетоном у море, а також стверджували, що будівництво проводиться фактично у 100-метровій охоронній прибережній зоні, що не відповідає нормам законодавства. 

Сьогодні ж у судовому порядку було призначене проведення експертизи забудови на предмет законності та відповідності містобудівним умовам і дозвільній документації, яка триватиме щонайменше півроку.

Попри це відділ продажів продовжує реалізацію квадратних метрів у ЖК "Граф у моря". Так, сьогодні житло у ньому з видом на море коштуватиме покупцеві понад 40 тисяч гривень за квадратний метр.

Разом із тим, Артем Каспар'ян підкреслив, що активісти направили до Президента України сотні звернень, а під час його візиту до філармонії передали особисто лист стосовно проблеми незаконної забудови узбережжя Одеси.

"Я йому розповів, що у нас є законопроект, який підготувала наша команда стосовно забудови рекреаційних зон на узбережжі, і що він знаходиться зараз у комітетах Верховної Ради. Я попросив сприяння у цьому питанні, щоб законопроект пішов далі, але зараз відповідальна особа в Офісі Президента України ігнорує всі мої дзвінки", - додав правозахисник.

Проблема з хаотичною забудовою Одеси не нова, але останнім часом набирає обертів, судячи з того, що місто знаходиться на другій сходинці у рейтингу найвищої корупції у будівельній галузі, яка з початку 2020 року зросла більш ніж удвічі – з 8 до 20%.

Нагадаємо, під час останньої сесії Одеська міська рада під головуванням чинного мера Геннадія Труханова ухвалила рішення про передачу чергової земельної ділянки компанії "Ханбер трейд" литовського забудовника Гердаса Дубріцкаса.

Українські Національні Новини

Політика