sudan-vimagaye-vid-oon-negayno-skasuvati-embargo-na-postachannya-zbroyi

Судан вимагає від ООН негайно скасувати ембарго на постачання зброї

 • 1207825 переглядiв

КИЇВ. 6 лютого. УНН. Судан вимагає від Ради Безпеки ООН негайного скасування ембарго на постачання зброї та інших санкцій, введених під час насильства в регіоні Західного Дарфура у 2005 році, заявивши, що покарання не включало умов і не вимагало від військового уряду виконання вимог ООН. Про це УНН інформує посилаючись на АР.

Деталі

Посол Судану в ООН Аль-Харіт Ідріс Мохамед заявив у листі, що санкції «більше не відповідають чудовій реальності в Дарфурі сьогодні порівняно із ситуацією у 2005 році».

Мохамед повідомив, що перехідний уряд Судану відданий вирішенню соціальних проблем і проблем безпеки, що залишаються, у Дарфурі, включаючи спорадичні міжплемінні зіткнення. Він додав, що вживаються зусилля щодо формування та розгортання Спільних сил безпеки для захисту цивільного населення.

Посол Судану повідомив Раді Безпеки, що санкції, що продовжуються, мали «згубний вплив і негативні наслідки, що виходять за рамки ембарго на постачання зброї в Дарфурі і цілеспрямованих санкцій щодо деяких осіб», включаючи заморожування активів і заборони на поїздки.

За його словами, зняття санкцій дозволить Судану «і далі грати активну роль у регіоні».

У липні 2021 року Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш рекомендував чотири орієнтири, якими Рада Безпеки повинна керуватися під час перегляду санкцій: прогрес у питаннях політичного та економічного управління; тимчасові заходи безпеки у Дарфурі; Національний план захисту цивільного населення; та перехідне правосуддя та підзвітність.

Що передувало

Конфлікт у Дарфурі розпочався 2003 року, коли повстанці підняли зброю проти авторитарного уряду в Хартумі, яким тоді керував Омар аль-Башир, звинувативши його в дискримінації та зневазі. За попередніми оцінками ООН, у ході конфлікту загинуло 2,7 мільйона людей, а 2,7 мільйона людей залишили свої будинки.

Аль-Башир розшукується Міжнародним кримінальним судом за звірства в Дарфурі. У 2009 році суд видав ордер на його арешт за злочини проти людяності та військові злочини, а у 2010 році додав до звинувачень геноцид.

У квітні 2019 року Аль-Башир був повалений після трьох десятиліть перебування при владі. Він ув'язнений у Хартумі, де йому пред'явлено звинувачення в корупції та звинувачення, пов'язані зі поваленням колишнього обраного уряду.

У жовтні 2021 року Судан поринув у заворушення після перевороту, який очолює військовий діяч країни генерал Абдель-Фаттах Бурхан, який зірвав короткостроковий перехід до демократії після повалення аль-Башира.

Українські Національні Новини

Новини Світу