sudanski-sili-vidkrili-vogon-po-protestuvalnikam-proti-derzhavnogo-perevorotu-zaginuli-3-osobi

Суданські сили відкрили вогонь по протестувальникам проти державного перевороту, загинули 3 особи

 • 14600 переглядiв

КИЇВ. 17 січня. УНН. Суданські сили безпеки відкрили вогонь по демонстрантах у понеділок, вбивши щонайменше трьох людей та поранивши кілька людей, коли тисячі людей вийшли на вулиці Хартума та інших районів країни, щоб засудити жовтневий військовий переворот. Про це пише УНН з посиланням на АР.

Деталі

Щонайменше 67 людей були убиті у ході майже щоденних демонстрацій у столиці Хартумі та інших містах Судану.

Протестуючі, переважно молоді люди, марширували вулицями Хартума та його міста-побратима Омдурмана. Протести також пройшли в Порт-Судані, Вад-Мадані-Обейді та у західній частині Дарфура.

Один із активістів заявив, що трьох протестувальників було вбито, коли сили безпеки відкрили вогонь по розгону маршу в Хартумі. За його словами, ще кілька людей отримали вогнепальні поранення.

Комітет лікарів Судану, який є частиною продемократичного руху, також повідомив про смертельні випадки та сказав, що десятки інших було поранено у понеділок у Хартумі.

Жертви, ймовірно, ще більше ускладнять зусилля ООН з пошуку виходу з кризи. Організація Об'єднаних Націй та уряди західних країн широко засудили розгін протестувальників.

Доповнення

Військовий переворот зруйнував надії на мирний перехід до демократії в Судані, більш ніж за два роки після того, як у квітні 2019 року народне повстання змусило усунути давнього автократа Омара аль-Башира.

Заворушення посилилися після того, як прем'єр-міністр Абдалла Хамдок пішов у відставку на початку минулого місяця. Хамдок подав у відставку після того, як його спроби подолати розрив між генералами та продемократичним рухом країни зазнали невдачі.

Демонстрації скликаються Асоціацією суданських професіоналів та комітетами опору, що становили кістяк повстання проти аль-Башира. Ці дві групи відкидають переговори з військовими, наполягаючи на тому, щоб вони передали владу повністю цивільному уряду, який очолить перехід.

Генерали тим часом відкидають вимоги протестувальників, заявляючи, що влада буде передана лише обраному уряду.

Українські Національні Новини

Новини Світу