sudovi-rishennya-tisk-ta-pripinennya-tranzitu-gazu-u-natsbanku-nazvali-golovni-riziki

Судові рішення, тиск та припинення транзиту газу: у Нацбанку назвали головні ризики

 • 7010 переглядiв

КИЇВ. 12 грудня. УНН. Серед ризиків щодо посилення загроз для макрофінансової стабільності залишаються судові рішення і тиск на Національний Банк, а також повне припинення транзиту газу з Росії територією України, ескалація військового конфлікту та нові торгівельні обмеження з боку Росії. Про це під час брифінгу у четвер сказав голова НБУ Яків Смолій, передає кореспондент УНН.

"Привід для оптимізму є – досягнення домовленостей на рівні експертів щодо нової програми співпраці з МВФ є знаковою віхою в реалізації структурних реформ в Україні, збереження макрофінансової стабільності, стійкого економічного зростання", - сказав Смолій.

Водночас, з його слів, решта ризиків, на які в НБУ звертали увагу під час попереднього рішення з монетарної політики, залишаються актуальними.

"Зокрема, зберігається тиск посилення загроз для макрофінансової стабільності внаслідок судових рішень і тиску на Національний Банк", - заявив голова НБУ.

Він пояснив, що реалізація цих ризиків може погіршити курсові інфляційні очікування, ускладнити доступ до міжнародних ринків капіталу в умовах необхідності здійснення пікових боргових виплат.

"З-поміж зовнішніх ризиків не втратили актуальність такі: повне припинення транзиту газу з Росії територією України, посилення торгівельних війн та підвищення турбулентності на глобальних фінансових ринках, ескалація військового конфлікту та нові торгівельні обмеження з боку Росії", - додав Смолій.

Як повідомляв УНН, у Нацбанку пояснили причини зміцнення курсу гривні.

Українські Національні Новини

Економіка