sudyachi-z-proektu-byudzhetu-na-2021-rik-uryad-ne-zbirayetsya-zadovilnyati-finansovi-zabaganki-surkisiv-ekspert

Судячи з проекту бюджету на 2021 рік, уряд не збирається задовільняти фінансові забаганки Суркісів - експерт

 • 10563 переглядiв

КИЇВ. 21 вересня. УНН. Проект бюджету, який зараз представлений урядом на 2021 рік має дефіцит більше як 300 млрд грн. Відповідно, намірів задовільняти фінансові забаганки олігархів Суркісів за наслідками "справи Привату" у Кабміну немає. Але, не можна забувати про те, що Суркіси звикли вирішувати свої проблеми кулуарними домовленостями. Про це у коментарі УНН розповів політолог Андрій Смолій.

"У нас дефіцит зараз 160 млрд грн, якщо я не помиляюся, а в наступному році понад 300 млрд грн закладено. А тому, по-перше, грошей немає, але ми прекрасно розуміємо, що у разі певних договорняків вони можуть з’явитися. Це буде залежати від того, на скільки кулуарно ті ж самі Суркіси домовляться. Ми ж можемо констатувати, що у бюджеті немає коштів ні щоб виплачувати Суркісам, ні будь-кому іншому", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МВФ "поставив" Україну на паузу через позови Суркісів до ПриватБанку

За словами Смолія, будь-яка виплата, навіть мінімальна, вона вдарить шалено по бюджету і кожному українцю.

"Якщо ми будемо брати ці гроші і віддавати Суркісам, то це буде означати що якісь сфери в Україні – чи то сфера субсидій, чи енергетична чи сільське господарство – вона буде не дотувати шалених коштів", - додав він.

Політолог допускає, що зараз українська влада не готова йти на поступки Суркісам і не погоджується на їх умови. Тим паче, що є ще міжнародні партнери України, які теж можуть озвучити своє бачення на цю ситуацію.

"Разом з тим, будь-яка гра в договорняки, вона дуже негативно впливає. Тому з однієї сторони грошей немає і владі тій самій немає куди діватися – немає з чого виплачувати кошти. З іншої, ми бачимо, що Суркіси мають великий вплив на судову систему, що суди стають на їх користь, і можливо тут виходом було б прийняти окремий закон як у випадку з ренаціоналізацією Привату – якийсь окремий законодавчий акт або зміни до існуючих, які б унеможливили виплату коштів Суркісам.

Це єдиний випадок який міг би врятувати ситуацію для того, щоб ми повернули довіру наших міжнародних партнерів", - резюмував Смолій.

Нагадаємо, 2 вересня Печерський райсуд Києва під головуванням Сергія Вовка задовольнив позов офшорних компаній братів Суркісів до ПриватБанку на 350 млн доларів.

8 вересня, Верховний Суд заблокував стягнення коштів з "Привату" на користь офшорів, призупинивши дію ухвали Печерського суду.

У Верховній Раді тим часом хочуть розібратися із походженням коштів на офшорах Суркісів. Для цього вирішують питання про створення ТСК.

Приводом для цього став той самий звіт Kroll, який поставив під сумнів легальність походження коштів на рахунках офшорних компаній (Sofinam Investments, Lumil Investments, Berlini Commercial, Camerin Investments, Sunnex Investments, Tamplemon Investments - ред.) сім'ї Суркісів.

Так, у звіті Kroll йдеться про виведення із ПриватБанку за участю цих офшорів 150 млн грн. І ще вказується, що відбувалося це за схемою послідовних кредитів, а потім депозитів, відсоткові ставки на які становили неіснуючі у жодному з банків - у п'ять разів завищені - відсотки.

Українські Національні Новини

Політика