superechka-navkolo-kuril-yaponiya-rozkritikuvala-rosiyu-za-rozirvannya-ribalskoyi-ugodi

Суперечка навколо Курил: Японія розкритикувала росію за розірвання рибальської угоди

 • 183854 переглядiв

КИЇВ. 8 червня. УНН. У середу Японія розкритикувала заяву росії про зупинення дії угоди, що дозволяє японським ассасинам ловити рибу у водах поблизу спірних островів. Відносини між країнами погіршуються через позицію Токіо у війні. Про це УНН інформує з посиланням на АР.

Деталі

Угода про рибальство діє з 1998 року і дозволяє японським рибальським судам працювати навколо Курильських островів, що належать росії, які Японія також називає Північними територіями, в обмін на платежі від Японії, засновані на квотах на вилов та інших умовах, що обговорюються щорічно.

Його призупинення, очевидно, у відповідь на санкції Японії проти Москви за війну в Україну, викликає занепокоєння щодо безпеки японських рибальських суден у цьому районі. До угоди російська влада захоплювала і іноді стріляла по японських човнах.

Головний секретар кабінету міністрів Хірокадзу Мацуно заявив: «Сумно, що росія в односторонньому порядку оголосила про зупинення співпраці таким чином».

Він розкритикував Москву за те, що вона звинувачує Японію у відмові фінансувати проекти розвитку на Сахаліні, найбільшому острові росії в Тихому океані, який не є частиною території, на яку претендує Токіо.

Японія роками виділяла кошти на розвиток Сахаліну в рамках своїх зусиль щодо покращення відносин з росією. Мацуно визнав, що Токіо не зробив останній платіж за сахалінські проекти.

Мацуно сказав, що Токіо продовжить переговори, щоб забезпечити безпечну експлуатацію японських суден у рамках пакту.

Японія приєдналася до США та Європи у питанні запровадження санкцій проти росії та надання підтримки Україні після російського вторгнення.

Додамо

Також у середу міністерство оборони Японії заявило, що у вівторок увечері чотири російські винищувачі пролетіли над Японським морем у напрямку повітряного простору Японії на захід від острова Хоккайдо, внаслідок чого ВПС Японії підняли свої винищувачі в повітря.

У повідомленні міністерства йдеться, що вони не порушували повітряного простору Японії.

Доповнення

Район Курильських островів є багатим на промислову ділянкою мінтаю, охотської скумбрії та восьминогів.

Пакт про безпеку рибальства є однією з чотирьох угод про рибальство у спірних водах. Переговори щодо двох інших — щодо російського лососю та морських водоростей — були врегульовані раніше цього року, а четверта угода щодо визначення квот на вилов в економічних водах призначена на грудень.

Територіальна суперечка завадила двом країнам підписати мирний договір, який офіційно поклав би край їхнім військовим діям під час Другої світової війни. росія вже відмовилася від переговорів щодо мирного договору з Японією у відповідь на санкції.

Українські Національні Новини

Новини Світу