svartsi-kinets-posol-alzhiru-povertayetsya-do-parizha

Сварці кінець: посол Алжиру повертається до Парижа

 • 363846 переглядiв

КИЇВ. 24 березня. УНН. Посол Алжиру у Франції, відкликаний додому в лютому, повернеться на свою посаду найближчими днями, заявив у п'ятницю офіс президента Еммануеля Макрона на знак того, що останню дипломатичну сварку між двома країнами закінчено. Про це інформує The Associated Press, передає УНН.

Деталі

Посол Саїд Муссі був відкликаний після того, як 6 лютого за допомогою французьких дипломатів до Франції було доставлено відому алжирську терористку з Тунісу, що порушило офіційну вимогу про її повернення додому. Аміра Бурауї також має французьке громадянство. Вона не повинна була залишати територію Алжиру, і влада Алжиру заявила, що її втеча до Франції рівносильна "незаконній евакуації".

Президент Абдельмаджид Теббун повідомив Макрону телефоном, що посол незабаром повернеться до Парижа.

"Цей обмін думками дозволив усунути непорозуміння", - заявили в офісі Макрона, додавши, що два лідери домовилися зміцнити канали зв'язку між зацікавленими службами, щоб гарантувати, що "це прикрі непорозуміння більше не повториться".

Очікується, що Теббун здійснить державний візит до Франції, можливо, у травні, що зробить повернення посла і врегулювання сварки особливо важливими.

Контекст

У Алжиру та Франції вже давно непрості відносини, відзначені 132 роками французького колоніального панування та жорстокою семирічної війною, що закінчилася здобуттям Алжиром незалежності у 1962 році.

2021 року тодішнього посла Алжиру Антара Дауда було відкликано додому на три місяці через чергову дипломатичну сварку — цього разу через «безвідповідальні коментарі» Макрона щодо повоєнного Алжиру.

Макрон тоді сказав, що Алжир переписав свою офіційну історію дискурсом, що базується не на істині, а на «ненависті до Франції». Зауваження, зроблені на той час під час зустрічі між президентом Франції та нащадками людей, які билися в алжирській війні, були опубліковані французькою газетою Le Monde і широко висвітлені в алжирських ЗМІ.

Українські Національні Новини

Новини Світу