svichki-u-formi-sertsya-u-den-zakokhanikh-rosiyani-z-likhtarikami-viydut-v-pidtrimku-oleksiya-navalnogo

Ліхтарики і свічки у формі серця: у День Закоханих росіяни вийдуть в підтримку Навального

 • 16279 переглядiв

КИЇВ. 14 лютого. УНН. Прихильники російського опозиціонера Олексія Навального планують у неділю, у День Закоханих, провести збори при свічках у дворах житлових територій Росії, незважаючи на попередження, що їх можуть заарештувати. Про це пише УНН з посиланням на Reuters.

Деталі

Прихильники Олексія Навального оголосили мораторій на вуличні акції до весни після того, як протягом останніх кількох тижнів правоохоронці затримали тисячі людей під час протестів проти арешту та ув’язнення опозиційного політика.

Але зараз вони хочуть, щоб росіяни продемонстрували солідарність з Навальним, зібравшись у дворах житлових територій на 15 хвилин у вечір на День закоханих, засвітивши ліхтарики мобільних телефонів та поставивши свічки у формі серця.

“Путін — це страх. Навальний — це любов. Тому ми переможемо”, - написав у Twitter Леонід Волков, один із найближчих соратників Навального, закликаючи людей збиратися.

Справа Олексія Навального

У жовтні 2017 року ЄСПЛ присудив російському опозиціонеру компенсацію в розмірі 80 тисяч євро, визнавши, що влада РФ порушили стосовно нього дві статті Європейської конвенції з прав людини — про право на справедливий судовий розгляд і про покарання виключно на основі закону.

Навальний в серпні був отруєний в Росії забороненим бойовим отруйною речовиною з групи “Новачок” і потім перевезений на лікування до Німеччини. Після курсу реабілітації він і Юлія 17 січня повернувся в Росію і відразу ж був затриманий, а потім заарештований на 30 діб. Представники Федеральної служби виконання покарань (ФСВП) заявили, що опозиціонер перебував у розшуку за порушення умовного терміну покарання у справі “Ів Роше”.

2 лютого Симоновський районний суд Москви замінив політику Олексію Навальному умовний термін у справі “Ів Роше” на реальний і відправив його в колонію на два роки і вісім місяців.

Після арешту і рішення суду в багатьох містах Росії прихильники Навального вийшли на вулиці на його підтримку. Акції проходили 23, 31 січня і 2 лютого — після суду. В ході них було затримано близько 12 тис. чоловік, повідомляв “ОВД-Инфо”.

Своєю чергою, Литва, Латвія, Естонія і Польща хочуть ввести санкції проти Росії через незаконний арешт опозиціонера Олексія Навального. Над санкціями також задумався Євросоюз. Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що питання про можливі обмеження проти Росії через вирок Навальному і реакції влади на акції протесту в його підтримку буде піднято на зустрічі глав МЗС країн об’єднання в кінці лютого.

Українські Національні Новини

Політика