svit-viznav-tomos-ukrayinskoyi-tserkvi-peremogoyu-poroshenko-i-porazkoyu-kremlya-ekspert

Світ визнав Томос Української церкви перемогою Порошенко і поразкою Кремля - експерт

 • 3284 переглядiв

КИЇВ. 9 січня. УНН. Публікації в ряді провідних світових видань піднімають тему надання українській церкві Томосу про автокефалію. Світові ЗМІ вважають автономію Православної церкви України (ПЦУ) - перемогою країни і її президента Петра Порошенка, а також особистою поразкою президента Росії Володимира Путіна. Про це на своїй сторінці в Facebook написав експерт Олексій Голобуцький , передає УНН.

"Попалася на очі цікава добірка світової преси за фактом надання Томосу для Української церкви. Судячи по ній, весь світ визнав набуття українською церквою незалежності перемогою президента Порошенко і поразкою Кремля. І це не може не радувати!" - заявив експерт.

Як доказ він приве приклад британського інформагентства Reuters. Воно повідомляє, що відомий британський експерт Тімоті Еш вважає Томос для ПЦУ величезною перемогою для України і поразкою для Кремля.

"Тепер надія Москви на те, що Україна в майбутньому повернеться в її" орбіту "практично неможлива без застосування переважної військової сили", - пише видання.

За словами Голобуцького, ще одне авторитетне британське ЗМІ - Guardian, пише про те, що давно намагається багатьом пояснити президент Порошенко. Зокрема, воно підтверджує тезу, що автокефалія Української церкви - зменшення впливу російської пропаганди в Україні, зазначив експерт.

"Україна прагнула здобути автокефалію для своєї церкви, щоб зменшити вплив Росії в Україні. Підтримувані Москвою православні церкви в Україні є знаряддям Кремля для поширення російської пропаганди і підтримки проросійських бойовиків на сході", - цитує Голобуцький Guardian, який прямо називає Томос "ляпасом Росії" .

Також і Der Tagesspiegel з Німеччини визнає Томос для ПЦУ як особисту поразку патріарха РПЦ Кирила і всього російського керівництва.

Французькі ЗМІ, продовжив Голобуцький, назвали автокефалію Української церкви відновленням історичної справедливості та "розривом останнього моста між Україною і Росією".

"Після 332 років перебування під контролем Москви, в Україні з'явилася незалежна церква. Україна зруйнувала останній міст, який пов'язував її з Росією", - цитує експерт французьке видання L'Opinion.

Radio France Internationale, в свою чергу, пише, що «церковна» перемога Порошенко "поклала кінець більш ніж 300-річної підпорядкованості українського духовенства Російської православної церкви". Томос ж "ставить під сумнів прагнення російського президента Володимира Путіна перетворити Росію в лідера православного світу".

"Думаю, якщо всі західні ЗМІ говорять про Томосі для ПЦУ як про геополітичний зсув, відновлення історичної справедливості, викорінення російського впливу на Україну, особистому ураженні Путіна і його прибічників, значить цю подію можна назвати дійсно історичним, причому не тільки в українському, а й в світовому масштабі ", - підсумував Олексій Голобуцький.

Українські Національні Новини

Політика