syn-ekssuddi-z-vinnytsi-na-video-pohrozhuvav-ttsk-ta-striliav-z-pistoleta-shcho-vidomo

Син екссудді з Вінниці на відео погрожував ТЦК та стріляв з пістолета: що відомо

 • 19717 переглядiв

В Інтернеті поширилися відео, на яких син колишнього вінницького судді погрожує працівникам ТЦК та правоохоронним органам і стріляє з вогнепальної зброї. Нині скандального мажора вже покарали.

Мережею поширилися відео, на яких син колишнього вінницького судді  Алли Чезганової, Дмитро, погрожує працівникам ТЦК та правоохоронним органам, а також стріляє з вогнепальної зброї. Нині чоловіка знайшли та покарали. Сьогодні він нарешті відправився в ізолятор тимчасового тримання. Про деталі цієї резонансної справи розповіло місцеве видання "20 хвилин", передає УНН.

Деталі 

 28 грудня поліція Вінницької області повідомила, що правоохоронці під час моніторингу соціальних мереж виявили відео, на якому чоловік стріляє на відкритій місцевості. Правопорушником виявився 29-річний вінничанин. 

У ході обшуку за місцем проживання чоловіка поліцейські вилучили набої різного калібру, предмет схожий на стартовий пістолет, два предмети схожі на гранати й два запали УЗРГМ, газовий пістолет та інші заборонені предмети. 

Імені та конкретні дані не наводились, проте, як пише видання, загальний опис злочину повністю відповідає сину колишньої одіозної вінницької судді Алли Чезганової -  Дмитру Чезганову.

Видання зазначало, що мережею поширилося відео з схожим контекстом, і на ньому спостережливі люди впізнали Дмитра. 

Виявилося, що відео зі стріляниною і підспівуванням російських пісень було не єдине. Дмитро публікував ці ролики у своєму Instagram. В них він публічно, граючи на гітарі, співав образливі пісні в сторону влади, ТЦК, СБУ, правоохоронних органів та загалом мобілізації в Україні.

Видання писало що, син екссудді не був помічений до цього місцевим ТЦК. А зацікавились ним після того, як потрапили на відео, де він стріляє на відкритій місцевості. 

Чоловіка розшукували оперативники за силової підтримки спецпризначенців КОРД. В результаті обшуків за даним фактом правоохоронці відкрили кримінальне провадження. 

Видання "20 хвилин" звернулося до речниці поліцейського главку Заріни Маєвської. Журналісти запитали, чи пов'язані ці новини, але у зв'язку з кримінальним провадженням речниця не могла надати відомостей про учасників.

"Я не можу підтвердити чи спростувати цю інформацію через кримінальне провадження, адже в таких випадках не можна розголошувати деталі", - пояснила тоді речниця. 

 Вилученні речі було направлено на експертизу.

"Його не затримано, але під час обшуку вилучено предмети, схожі на боєприпаси та набої. Зараз ми не можемо затримати його, оскільки відповідно до частини першої статті 296, це не передбачається, якщо це не має тяжких наслідків"- розповіла тоді Заріна Маєвська.

Як зазначає видання, відео з стріляниною було опубліковано ще 14 лютого 2022 року. Нині соціальних мереж хлопця вже немає. 

Пізніше, вже після публікації видання "20 хвилин" стало відомо, що Дмитро отримав 10 діб адміністративного арешту. Таке рішення виніс Вінницький міський суд, а пізніше залишив у силі Вінницький апеляційний суд.

"У скоєному вінничанин розкаявся, навіть видалив свій акаунт у згаданій соцмережі, однак рішення суду першої інстанції не прийняв. В апеляційній скарзі просив оскаржувану постанову скасувати, а провадження у справі закрити: вважає, що в його діях події та складу адміністративного правопорушення немає. На цьому наполягав і захисник правопорушника. На його думку, соціальна мережа не є громадським місцем, а дрібне хуліганство – це нецензурна лайка в громадських місцях, образливе чіпляння до громадян та інші подібні дії, що порушують громадський порядок і спокій громадян.

Проте Вінницький апеляційний суд у своїй постанові, погодившись із висновком суду першої інстанції, вказав: до сфери хуліганства як протиправних посягань на громадський порядок належить і спілкування людей у віртуальному просторі.

Тож інтернет-ресурс "Instagram", на його переконання, відповідає критеріям віртуального спілкування, де має бути забезпечений громадський порядок.

Що ж стосується поширеного у цій соцмережі матеріалу, то  ВАС, як і міський суд, наголосив: відео – не просто образливе, а шкідливе для України. Воно діє на користь ворога, який ретельно відслідковує українські джерела і використовує їх в інформаційній війні проти нашої держави", - йдеться у повідомленні суду.

Сьогодні, 19 квітня, Дмитра було поміщено в ізолятор тимчасового тримання, де відбуватиме 10 діб адмінарешту.

Довідково 

За даними видання, Алла Чезганова була суддею Вінницького міського суду до 2017 року. Пізніше вона самостійно подала заяву про відставку з посади. 

Чезганова була відома розглядом багатьох резонансних справ, таких як: калинівський сепаратист Вадим Майстренко, справа за позовом лікаря Центру реабілітації інвалідів Віталія Токарчука, справа "шостого грудня", головним фігурантом якої є Юрій Павленко ("Хорт") та інших.

Однак, як пише "20 хвилин", її репутація була достатньо скандальною - багато судових справ, які перебували під її розглядом, супроводжувалися мітингами та протестами.