taka-nervova-reaktsiya-zaganyaye-v-glukhiy-kut-samu-rf-politologi-pro-mozhlivi-motivi-provedennya-psevdoreferendumiv-ta-yikh-naslidki-dlya-rosiyi

“Така нервова реакція заганяє в глухий кут саму рф” – політологи про можливі мотиви проведення псевдореферендумів та їх наслідки для росії

 • 215582 переглядiв

КИЇВ. 21 вересня. УНН. Оголошення про проведення так званих референдумів на окупованих територіях України має на меті продемонструвати “перемоги” внутрішній російській аудиторії та збільшувати ставки рф в можливих майбутніх переговорах. Та чи наважиться росія на анексію і які тоді матиме наслідки - про це журналісту УНН розповіли політологи.

Деталі

Політолог Максим Ялі вважає, що оголошення про так звані референдуми на окупованих українських територіях з подальшою анексією потрібні, аби продемонструвати внутрішній аудиторії хоча б якусь перемогу, адже наразі російський глядач бачить лише повідомлення про поразки.

«Але я думаю, що тут ще слід почекати. Ми всі пам’ятаємо 2014 рік, коли у так званих “лнр” і “днр” провели “референдуми”, але путін 8 років їх не визнавав. Тобто в їх результатах ніхто не сумнівається, але чи погодиться росія їх приймати – це ми ще побачимо. Крім того, зараз ще відбувається Генасамблея ООН, куди полетів лавров, щоб проводити перемовини», – вважає Ялі.

Ще одна з можливих причин проведення референдумів, як зазначає політолог Олеся Яхно – можливість росії “торгуватися”.

«Думаю, це така політтехнологічна задумка. Показати світу, що вони можуть захопити нові території і запропонувати Україні їх в обмін на відмову від Криму та Донбасу. Але якщо росія їх проведе, це може мати зворотній ефект для самої росії. Адже якщо відбудеться входження окупованих територій до складу рф, а потім Україна їх контрнаступом поверне, то в свідомості російських громадян буде фігурувати наглядність про втрату росією своїх територій. А те, що ЗСУ перейдуть у контнаступ в подальшому – це поза сумнівом. Тому така нервова реакція заганяє в глухий кут саму рф», – розповіла Яхно.

Крім того, анексія українських територій в західних країнах може пришвидшити процедуру змін в законодавстві, згідно яких дозволяється конфіскація російських активів. Про це розповів політолог Володимир Воля. Він додав, що таким чином рф “обміняє” сотні мільярдів доларів за кордоном на чотири розорені області, які в подальшому потребуватимуть фінансових вкладів на відновлення.

Проте, як зазначив Воля, одна з можливих причин проведення референдумів на українських територіях – це узаконення мобілізації українців, що там залишилися.

«Це таке узаконення утилізації чоловічої частини населення. Я думаю, що їх в першу чергу мобілізуватимуть. Адже вони начебто повинні завдячувати росії за звільнення. Таким чином, ці люди ще не встигли стати громадянами росії, а вони вже повинні йти за неї воювати, або ставати злочинцями, якщо відмовляються воювати», – розповів політолог.

Нагадаємо

Верховна Рада України ухвалила Заяву у зв’язку з черговим етапом ескалації безпекової ситуації у світі, спровокованим останніми рішеннями злочинної влади російської федерації, у якій закликала світлову спільноту не визнавати "референдуми" на тимчасово окупованих територіях України.

Окупанти готують "референдуми" на 23-27 вересня.

Українські Національні Новини

Політика