taliban-prodovzhuye-nastup-v-afganistani-zakhopiv-sche-dvi-stolitsi-provintsiy

"Талібан" продовжує наступ в Афганістані: захопив ще дві столиці провінцій

 • 37158 переглядiв

КИЇВ. 10 серпня. УНН. Таліби у понеділок взяли під свій контроль ще дві столиці провінцій Афганістану. Про це повідомили місцеві чиновники, пише УНН з посиланням на AP.

Деталі

Два законодавці з північної провінції Саманган заявили, що столиця провінції Айбак "впала" перед талібам в понеділок вдень без опору. За їх словами, урядовці тікали в інший регіон. Однак, один законодавець заявив, що деякі урядові об'єкти все ще перебувають під контролем уряду, адже сили безпеки чинили опір бойовикам "Талібану".

За словами голови ради північної провінції Сарі-Пул Мухаммада Нура Рахмані, таліби захопили столицю провінції після більш ніж тижневого опору афганських сил безпеки, після чого місто Сарі-Пул "впало". За його словами, урядові сили повністю виведені з провінції.

Кілька проурядових командирів місцевих ополченців також здалися талібам без бою, що дозволило повстанцям отримати контроль над всією провінцією, додав Рахмані.

Доповнення

Міста Айбак і Сарі-Пул приєднуються до трьох інших столиць провінцій, які тепер повністю контролюються талібами: Зарандж, столиця західної провінції Німроз, місто Шібірган, столиця північної провінції Джаузджан, і Талукан, столиця іншої північної провінції.

"Талібан" також бореться за контроль над містом Кундуз, столицею північної провінції Кундуз. У неділю таліби встановили свій прапор на головній площі міста.

Наступ талібів по всій країні посилився, коли цього літа війська США і НАТО почали завершувати свій вихід з Афганістану. У зв'язку з атаками талібів афганські сили безпеки і урядові війська у відповідь нанесли авіаудари за підтримки Сполучених Штатів. Бойові дії також викликають занепокоєння з приводу жертв серед цивільного населення.

У понеділок ЮНІСЕФ заявив, що шокований зростанням кількості жертв серед дітей на тлі ескалації насильства в Афганістані. За його даними, за останні три дні в різних провінціях було вбито щонайменше 27 дітей, у тому числі 20 дітей в Кандагарі.

Українські Національні Новини

Новини Світу