taliban-zakhopiv-klyuchoviy-punkt-peretinu-kordonu-afganistanu-z-iranom

Талібан захопив ключовий пункт перетину кордону Афганістану з Іраном

 • 17425 переглядiв

КИЇВ. 8 липня. УНН. У четвер таліби захопили ще один ключовий пункт перетину кордону Афганістану, на цей раз з Іраном, повідомляють афганські офіційні особи та іранські ЗМІ, передає АР, інформує УНН. Захоплення є частиною наступу Талібану, коли американські війська завершують виведення з Афганістану.

Деталі

Це був третій пункт перетину кордону бойовиками за останній тиждень після захоплення раніше пунктів пропуску з Таджикистаном і Узбекистаном. Перемоги талібів змусили деякі країни закрити свої консульства в регіоні, а Таджикистан закликав резервістів зміцнити південний кордон цієї країни з Афганістаном.

Офіційний представник Афганістану заявив, що в четвер таліби взяли під контроль контрольно-пропускний пункт Іслам-Кала в західній провінції Герат.

Як повідомляють іранські ЗМІ, афганські солдати в прикордонному районі Іслам-Кала - важливому транзитному шляху між Афганістаном та Іраном - покинули свої позиції, перебравшись до Ірану в пошуках притулку. Перехід знаходиться приблизно в 120 кілометрах на захід від міста Герат, столиці провінції.

Доповнення

В Афганістані спостерігається посилення руху талібів, оскільки в останні кілька місяців США і НАТО виводять свої війська з країни. У вівторок Центральне командування США заявило, що виведення військ і техніки США з Афганістану на 90% завершено. США заявляють, що останні війська підуть до серпня.

У неділю таліби захопили контроль над кількома районами афганських сил, кілька сотень з яких втекли через кордон до Таджикистану.

З середини квітня, коли президент Джо Байден оголосив про закінчення "вічної війни" в Афганістані, таліби домоглися "успіхів" по всій країні.

Повідомляється, що консульства Туреччини і Росії закрилися в Мазарі-Шаріфі, столиці північної провінції Балх і четвертому за величиною місті Афганістану.

Зараз "Талібан" контролює приблизно третину всіх 421 округу і районних центрів Афганістану. Їх перемоги також чинять тиск на провінційні міста і позбавляють уряд контролю над ключовими транспортними маршрутами.

Українські Національні Новини

Новини Світу