talibi-zakhopili-drugu-regionalnu-stolitsyu-v-afganistani

Таліби захопили другу регіональну столицю в Афганістані

 • 21324 переглядiв

КИЇВ. 7 серпня. УНН. Бойовики руху "Талібан" в суботу зайняли Шібірган, столицю провінції Джаузджан на півночі Афганістану, заявив віце-губернатор території Кадер Малія, передає УНН з посиланням на AFP і BBC.

Деталі

Це вже друга регіональна столиця, захоплена талібами за останню добу. У п'ятницю без бою впав Зарандж, столиця провінції Німроз на півдні. Уряд в Кабулі поки не прокоментував падіння двох адміністративних центрів.

"Сили безпеки Афганістану втратили бойовий дух через масовану пропаганду "Талібану", - цитує AFP високопоставленого чиновника з Шібіргана.

Таліби заявили, що захопили в'язницю і випустили з неї всіх ув'язнених. Серед них були як бойовики, так і засуджені за різні кримінальні злочини.

Голова ради провінції Бабур Ешчі розповів BBC, що бойовики захопили весь Шібірган, за винятком військової  бази, бої навколо якої тривають.

"На жаль, місто повністю впало", - сказав віце-губернатор Джаузджана Кадер Малія в інтерв'ю AFP.

Абдул Кадер Малія також підтвердив місцевому агентству Pajhwok "падіння Джаузджана".

Віце-губернатор раніше сьогодні казав, що урядові війська і чиновники відступили до аеропорту на околиці міста і готуються до оборони його від бойовиків.

Місто вважається оплотом маршала Абдула Рашида Дустума, який служив віце-президентом країни до минулого року. Його називають одним з наймогутніших і найбільш суперечливих польових командирів у країні.

Повідомляється, що таліби наступають також на великі міста, такі як Герат, Лашкаргах і Кандагар.

Видання The Times з посиланням на джерела в оборонних колах США 7 серпня повідомило, що в Афганістан направили американські бомбардувальники B-52 Stratofortress для боротьби з бойовиками "Талібану", щоб спробувати зупинити їх наступ на три ключових міста.

США і Велика Британія закликали своїх громадян якнайшвидше покинути Афганістан. Американська влада запропонувала кредити тим співвітчизникам, які не можуть самі оплатити авіапереліт на батьківщину.

Доповнення

"Талібан" перейшов в масштабний наступ у травні, коли почалося виведення військ США та їхніх союзників з Афганістану. Однак до початку серпня урядовим силам вдавалося утримувати столиці провінцій, у тому числі за допомогою авіаударів американських безпілотників.

Українські Національні Новини

Новини Світу