tanki-artileriya-droni-gensek-nato-zagovoriv-pro-rosiyskiy-arsenal-bilya-ukrayini

Танки, артилерія, дрони: Генсек НАТО заговорив про російський арсенал біля України

 • 16883 переглядiв

КИЇВ. 26 листопада. УНН. Росія сконцентрувала біля українських кордонів танки, артилерію, збройні підрозділи, дрони і системи радіоелектронної боротьби. Про це повідомив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час пресконференції в п'ятницю, передає кореспондент УНН.

Так, зі слів Генсека, на майбутній зустрічі голів МЗС відбудеться обговорення зосередження російських сил біля України. Генсек зазначив, що велика і незвичайна концентрація російських сил у регіоні фікксується вже вдруге цього року.

Цитата:

“Сюди входять важкі засоби, такі як танки, артилерія, збройні підрозділи, дрони і системи радіоелектронної боротьби, а також боєготові війська. Це нарощування військової міці є неспровокованим і незрозумілим. Це підвищує напруженість і створює небезпеку прорахунків. Росія повинна продемонструвати прозорість, знизити напруженість і ескалацію", — заявив Столтенберг.

Деталі

За словами Генсека, підхід НАТО до Росії залишається незмінним: Альянс "зберігає сильну оборону і стримування", залишаючись при цьому відкритим для діалогу.

"Ми шкодуємо, що Росія розірвала дипломатичні відносини з НАТО", - додав він.

Також він зазначив, що на зустрічі в Ризі міністри обговорять ситуацію в регіоні з Грузією та Україною.

Окрім того, за його словами, буде порушена тема щодо ситуації на кордонах Альянсу з Білоруссю.

Що було раніше

Як писав УНН, ключовою темою під час візиту міністра закордонних справ України на зустріч НАТО в Ризі буде чергове загострення у зв'язку з нарощуванням російських сил на кордоні з Україною, небезпека можливого вторгнення Росії та кроки для недопущення такого сценарію.

Контекст

Керівник Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України Кирило Буданов вважає, що Росія готується до нападу на країну в кінці січня або початку лютого 2022 року.

Буданов припустив, що напад може включати авіаудари, артилерійські та бронетанкові атаки, за якими підуть повітряно-десантні атаки на сході країни, десантні атаки в Одесі та Маріуполі Донецької області і менше вторгнення через сусідню Білорусь.

При цьому він зазначив, що таким атакам передує серія психологічних операцій, які вже зараз проводяться, щоб дестабілізувати Україну і підірвати її здатність захищатися, включаючи протести проти вакцинації від COVID-19 і міграційну кризу на кордоні Польщі та Білорусі.

Україна, зі свого боку, на додаток до допомоги США вишукує додаткові системи протиповітряного, протиракетного і безпілотного захисту, а також пристрої радіоелектронного придушення, включаючи ракетні батареї “Патріот” і протиракетні, артилерійські та мінометні системи.

Новий міністр оборони України Олексій Резніков заявив The Washington Post, що поки точно невідомо, чи ухвалив Володимир Путін остаточне рішення про наступ.

Іноземні ЗМІ повідомили про стягування російських військових до кордону з Україною ще наприкінці жовтня.

А напередодні аналітики Conflict Intelligence Team повідомили про рекордне скупчення російських військ на українському кордоні. Дані свідчать про те, що чисельність військ і техніки може зрости найближчим часом.

Тим часом, за інформацією The New York Times, адміністрація президента США Джо Байдена зосереджується на дипломатичних каналах, щоб стримувати президента Росії Володимира Путіна від агресивних дій щодо України.

Українські Національні Новини

Політика