taras-pidgorodetskiy-ukhvalennya-zakonu-pro-virtualni-aktivi-dopomozhe-legalizuvati-rinok-kriptovalyut

Тарас Підгородецький: ухвалення закону "Про віртуальні активи" допоможе легалізувати ринок криптовалют

 • 33474 переглядiв

"У рамках боротьби з відмиванням грошей, співробітники кіберполіції на початку листопада 2021 року заблокували в Києві діяльність „чорних" криптовалютників, які, імітуючи участь у біржових торгах і операціях з криптовалютою, насправді займалися відмиванням грошей через громадян України, які нічого не підозрюють".

КИЇВ. 19 грудня. УНН. Саме так все частіше і частіше звучать заголовки ЗМІ в Україні, коли мова йде про компанії, які займаються обміном криптовалют, в той час поки Верховна Рада України не встигає повторно проголосувати за оновлену версію законопроекту № 3637 "Про віртуальні активи" розробленого Мінцифри, депутатським об'єднанням Blockchain4Ukraine і БАУ (Асоціація "Блокчейн Україна"). Не прийняття цього закону, як і раніше, залишає час для діяльності рейдерів і конкурентів один одного у ЗМІ і реальному житті, передає УНН з посиланням на vesti.ua.

Під час дослідження діяльності українських криптовалютних компаній вже давно встановлено, що частина криптовалютних обмінних пунктів дійсно займаються роботою із забороненими в Україні валютами такими як Яндекс.Деньги, Qiwi, Webmoney — що безумовно призводить до великих ризиків. Тому, що саме ці платіжні системи найчастіше пов'язують з фінансуванням непідконтрольних Україні територій "ЛНР" і "ДНР". При цьому зі слів ті обмінні пункти, які працюють з даними платіжними системами в гонитві за грошима, свідомо заганяють себе в умови, коли їх бізнес і репутація знаходяться під прицілом правоохоронних органів і конкурентів. Обороти таких компаній часто можуть досягати 2-3 млн доларів і керівникам таких компаній, як правило, можуть інкримінувати статті про відмивання грошей (ст.209 КК) і незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та електронними грошима (ст. 200 КК).

Все це ускладнюється тим, що через відсутність зрозумілої і прозорої регуляції і умов гри, обмінні пункти часто використовують всілякі методи з метою оптимізації комісій, наприклад, так званих "дропів" — людей, які погоджуються, щоб їх банківська карта стала "транзитною". Саме використання так званих "дропів" криптовалютні обмінні пункти часто потрапляють в пастку шахраїв і стають опосередкованим учасником незаконних схем з відмивання грошей шахраями.

Закон № 3637 "Про віртуальні активи" був зареєстрований у Верховній Раді 11 червня, прийнятий Верховною Радою України 8-го вересня, після чого був ветований президентом і повторно доопрацьований комітетом і поставлений на повторне голосування. Даний закон покликаний повністю вирішити проблему ринку з так званим "кришуванням" і дати учасникам крипто-ринку можливість відповідати міжнародним вимогам і протидії відмивання грошей.

Даний закон є одним з найбільш очікуваних в Україні, так як 1 млн громадян України вже мали досвід взаємодії з криптовалютою. Наприклад CEO фінтек-компанії StarExchange, яка надає обмінні пункти в Європі Тарас Підгородецький публічно заявив у своєму Linkedin, що готовий надати ліцензований софт з обміну цифрових активів першому ліцензованому учаснику ринку за 1 дол.

Українські Національні Новини

Економіка