tarifna-kriza-cherez-podorozhchannya-elektroenergiyi-ukrayintsyam-khochut-rozdati-1-4-mlrd-grn

Тарифна криза: через подорожчання електроенергії українцям хочуть роздати 1,4 млрд грн

 • 59145 переглядiв

КИЇВ. 22 січня. УНН. Через здорожчання електроенергії з початку нового року в уряді підготували пропозицію надати українцям з електроопаленням та деяким іншим категоріям населення компенсації. Загалом з бюджету на такі цілі хочуть витратити 1,4 млрд грн. Проект урядової постанови поширила Федерація профспілок для обговорення, передає УНН.

Що було раніше

З 1 січня цього року в Україні скасували пільговий тариф в 90 коп/КВт-год для населення на перші 100 кВт-год електроенергії і встановлено єдиний тариф на рівні 1,68 грн/кВт-год. Через це українці, які використовують електроенергію для опалення, та дитбудинки сімейного типу, багатодітні та прийомні сім'ї отримали значно вищі платежі за електрику.

В уряді запропонували вирішити проблему шляхом надання компенсацій.

На тлі тотального підвищення тарифів на комуналку - не лише на електрику, а й на газ - українці почали виходити на протести по регіонах.

Деталі

Згідно з проектом постанови, зі спеціального фонду держбюджету Міністерству соціальної політики спрямовуються 1,4 мільярди гривень для надання компенсації на оплату електричної енергії, спожитої у першому кварталі 2021 року, у зв’язку з відміною окремих знижених тарифів деяким категоріям споживачів (окрім тих, які отримують житлову субсидію).

Компенсацію пропонують надавати таким категоріям споживачів:

  • населення, яке проживає в житлових будинках (у тому числі в житлових будинках готельного типу, квартирах та гуртожитках), обладнаних у встановленому порядку електроопалювальними установками (у тому числі в сільській місцевості), і станом на 31 грудня 2020 року мало право на знижену ціну;
  • населення, яке проживає в багатоквартирних будинках, не газифікованих природним газом і в яких відсутні або не функціонують системи централізованого теплопостачання (у тому числі в сільській місцевості), і станом на 31 грудня 2020 року мало право на знижену ціну;
  • багатодітні, прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу.

Відповідно до проекту постанови, компенсація надається шляхом спрямування бюджетних коштів постачальникам універсальних послуг з подальшим їх зарахуванням, як оплату за спожиту у першому кварталі 2021 року електричну енергію, на особові рахунки споживачів.

Розмір компенсації розраховується постачальником послуг з урахуванням спожитої електроенергії у минулому місяці та обсягу електроенергії, на який діяли знижені тарифи.

Проект розробило Мінсоцполітики.

Українські Національні Новини

Економіка