tarifna-kriza-naftogaz-u-lyutomu-zniziv-tsinu-na-gaz-dlya-teplovikiv

Тарифна криза: Нафтогаз у лютому знизив ціну на газ для тепловиків

 • 18186 переглядiв

КИЇВ. 26 лютого. УНН. НАК "Нафтогаз України" оголосила ціну газу в межах спеціальних обов’язків (ПСО) для виробників тепла в лютому - вартість сягнула 6,841 грн за кубометр, що менше, ніж у січні, на 7%. Про це УНН повідомили у пресслужбі компанії.

Цитата:

"У лютому 2021 року оптова ціна на природний газ для потреб виробників тепла, яким НАК “Нафтогаз України” постачає газ в рамках спеціальних обов’язків (ПСО), становитиме 6,841 грн за кубометр (без врахування ПДВ та витрат на транспортування газу магістральними і розподільними трубопроводами). Це майже на 7% нижче, ніж у січні", - вказали у компанії.

Деталі

У Нафтогазі зауважили, що рішення щодо ціни газу у лютому ухвалено із дотриманням норм п. 13 постанови КМУ № 867, що встановила формулу визначення максимально допустимого рівня цін на газ для виробників тепла.

Пресслужба компанії при цьому нагадала, що на тлі "тарифної кризи" 9 лютого було підписано меморандум про взаєморозуміння, відповідно до якого до 30 вересня 2021 року НАК надає виробникам тепла відстрочку платежу на різницю між ринковою та граничною ціною газу, фактично закладеною в тариф. До 1 травня 2021 року уряд, Нафтогаз та Асоціація міст України мають визначити джерела компенсації цієї різниці в цінах.

У НАК вказали також, що ситуація в Україні відповідає європейському тренду до зменшення попиту на енергоносії через потепління. За останній тиждень у Європі спотові ціни на газ знизилися на 6%.

"У березні очікується подальше падіння цін на європейських газових хабах, що визначить вектор ціноутворення і в Україні", - додали у компанії.

Доповнення

З 1 січня 2021 року в Україні значно зросли тарифи на комуналку, при чому - як за світло, так і за газ. Це обурило громадян, які масово почали влаштовувати акції протесту.

"Газове питання" по суті почали вирішувати 18 січня. Тоді Кабмін затвердив граничну ціну на газ у 6,99 грн за кубічний метр, що має знизити ціну на газ для населення до такого рівня. Згідно з урядовою постановою, ціна діятиме з 1 лютого 2021 року на період дії карантину, але не довше ніж до 31 березня 2021 року. Також обмежили й ціну на розподіл (доставку) газу - на рівні 1,79 грн за куб для 14 газзбутів. 

Правда, ціна на газ від ГК “Нафтогаз України” на січень становила 7,22 грн/куб. Тобто, анонсоване “30-відсоткове” зниження від уряду Шмигаля лише на майже 3,2% або 23 копійки відрізняється від “нафтогазівської” пропозиції. До того ж, знижені платіжки за газ прийдуть тільки у березні.

Українські газопостачальники опублікували ціни на блакитне паливо для населення в лютому. Одразу сім компаній виставили ціну нижче граничної, а от інші 45 підприємств будуть продавати газ у наступному місяці за рекомендовані Кабміном 6,99 грн за кубометр.

Одначе, в експертних колах стверджують: рішення Кабміну щодо встановлення ціни на газ на рівні 6,99 гривні за кубометр є фактично антиринковим. Сама ж підсумкова ціна блакитного палива для населення буде вищою - від 7,5 до 9,7 гривні за кубометр.

Водночас у НКРЕКП на ціну газу після опалювального сезону - прогнозів не дають.

Що стосується опалення та гарячого водопостачання - в уряді пообіцяли не піднімати ці тарифи до кінця опалювального сезону.

Варто додати, що ще в грудні 2019 року Президент України Володимир Зеленський анонсував зниження тарифів для людей на майже 50%.

Українські Національні Новини

Економіка