tarifna-kriza-shmigal-obitsyaye-na-500-grn-deshevshu-platizhku

Тарифна криза: Шмигаль обіцяє на 500 грн "дешевшу" платіжку

 • 16295 переглядiв

КИЇВ. 18 січня. УНН. Встановлення граничної ціни на газ на рівні 6,99 грн за 1 метр кубічний дозволить знизити ціни в платіжці для українців в середньому на 500 грн. Про це сказав Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час позачергового засідання уряду, передає кореспондент УНН.

“Встановлена нами ціна буде на рівні 6,99 і це означає, що при такому самому споживанні середня платіжка буде десь менша на 500 грн і буде складати приблизно 40% від сьогоднішньої мінімальної зарплати”, - сказав Прем’єр-міністр.

З його слів, "встановлена урядом ціна є нижчою на 1,5 грн за метр кубічний від тієї, яка була, наприклад, протягом опалювального сезону 2018-2019 років". Він зазначив, що в зимові місяці тих років платіжки в середньому сягали 2,5-3 тис. грн на домогосподарство, що становило 75% від тодішньої заробітної плати.

Нагадаємо, 18 січня уряд обмежив ціну на газ для населення на рівні 6,99 грн за кубометр.

Додамо, з 1 січня ціна на газ для населення підвищилася, що, звичайно, обурило громадян, які масово почали влаштовувати акції протесту.

Нагадаємо, що ще у грудні 2019 року Президент України Володимир Зеленський анонсував зниження тарифів на майже 50%, але “щось пішло не так”.

На тлі протестів влада взялася “терміново” вирішувати “тарифну” проблему. Спочатку, в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко (колишній керівник “Нафтогазу”, при якому вартість газу для населення зросла з 1,4 грн до 6,9 грн за куб. м) представив “попередній план із суттєвого зниження тарифів на газ та встановлення ціни, яка була б справедливою з точки зору споживача”.

Уже 13 січня, на засіданні Кабінету міністрів, Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що через пандемію та карантинні обмеження ціна на газ для населення “зменшиться на 30%” і становитиме 6,99 грн за метр кубічний.

Правда, ціна на газ від ГК “Нафтогаз України” становить 7,22 грн/куб. Тобто, анонсоване “30-відсоткове” зниження від Шмигаля лише на майже 3,2% або 23 копійки відрізняється від “нафтогазівської” пропозиції.

“Урядові” тарифи погодили затвердити не пізніше 19 січня. Однак і досі залишається до кінця не зрозумілим, який саме період часу вони діятимуть: протягом опалювального сезону чи на час карантинних обмежень.

Українські Національні Новини

Економіка