teper-nemaie-zhodnoi-dvoznachnosti-novyi-holova-mzs-portuhalii-zaiavyv-shcho-lisabon-pidtrymuie-vstup-ukrainy-do-yes

"Тепер немає жодної двозначності": новий голова МЗС Португалії заявив, що Лісабон підтримує вступ України до ЄС

 • 31512 переглядiв

Новий уряд Португалії на чолі з прем'єр-міністром Луїшем Монтенегру підтримує вступ України до Європейського Союзу, відкинувши попередні вагання.

Новий уряд Португалії на чолі з прем'єр-міністром Луїшем Монтенегру виступає за вступ України до Європейського Союзу, заявив у четвер новий міністр закордонних справ Португалії Паулу Ранжел, розкритикувавши коливання попереднього уряду, пише УНН з посиланням на Euractiv.

Деталі

"Прем'єр-міністр Луїш Монтенегру чітко дав зрозуміти, що він виступає за розширення ЄС. Це те, що, я думаю, необхідно прояснити, тому що Португалія мала деякі коливання, особливо коли торік було надано статус кандидата", - сказав Ранжел наприкінці міністерської зустрічі НАТО в Брюсселі.

Міністр визнав, що попередній соціалістичний уряд екс-прем'єр-міністра Антоніу Кошти був "повністю на боці України", але у питанні розширення "там були принаймні деякі коливання, які завжди створювали частку двозначності".

"Тепер немає жодної двозначності", - додав він.

Колишній прем'єр-міністр Португалії, вказує видання, кілька разів попереджав, що розширення ЄС має супроводжуватися реформою структур блоку ЄС, включаючи його бюджет, щоб уникнути дисбалансів, наприклад, у розподілі європейських фондів, представництві країн у Європейському парламенті та навіть правилах ухвалення рішень між державами-членами.

Відповідаючи щодо цих застережень, міністр закордонних справ Португалії визнав, що розширення "звісно, передбачає фінансову реформу та реформу договору".

"Такою була позиція попереднього уряду, і вона залишається такою ж", - додав він, при цьому вказуючи на різницю з нинішнім урядом, який продемонстрував "тверду відданість підтримці розширення, коли воно має відбутися".

Доповнення

Україна подала заявку на вступ до Європейського Союзу у лютому 2022 року, невдовзі після початку російського вторгнення, і отримала статус у червні того ж року. У грудні 2023 року Європейська комісія рекомендувала Європейській раді розпочати переговори, але конкретного графіка досі немає.

Популярні

Новини по темі

За останні тижні росія знищила 80% українських ТЕЦ - Шмигаль

 • 112899 переглядiв