termini-na-rozshifrovku-iranom-chornikh-skrinok-zbitogo-litaka-vicherpuyutsya-pristayko

Терміни на розшифровку Іраном "чорних скриньок" збитого літака вичерпуються — Пристайко

 • 11202 переглядiв

КИЇВ. 17 лютого. УНН. Визначений міжнародними правилами термін на розшифровку бортових самописців зі збитого українського літака рейсу PS752 біля аеропорту Тегерана вичерпується. Про це сказав міністр закордонних справ України Вадим Пристайко на церемонії закладення меморіалу пам’яті загиблих у авіакатастрофі, передає кореспондент УНН.

"Міжнародні договори вимагають від іранської сторони (діяти – ред.) в короткий термін, без затримки… Ми вважаємо, всі 5 країн вважають, що цей термін вичерпується, нам треба рухатись якомога швидше. Після цього країна, яка не має достатньо технічних можливостей (для розшифровки чорних скриньок – ред.), має право звернутись до інших країн, що мають такі можливості. Саме тому, Франція, яка володіє достатніми технічними можливостями зчитати надзвичайно важливу криптичну інформацію. Тим більше, скриньки пошкоджено. Спеціалістів, які можуть допомогти, мають лише декілька націй. З ними усіма встановлено контакт", - сказав міністр.

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов додав, що "з певних умов це може відбутись на території України".

Як повідомляв УНН, літак МАУ зазнав катастрофи недалеко від столиці Ірану Тегерана, невдовзі після вильоту, вранці 8 січня.

На борту літака було 167 пасажирів (більшість з них громадяни Ірану і Канади) і 9 членів екіпажу - громадяни України. Усі вони загинули, зокрема, й 11 українців. У ніч на 11 січня Іран визнав, що випадково збив літак МАУ. Згодом в Ірані підтвердили, що літак МАУ було збито двома ракетами.

Українські Національні Новини

Політика