the-guardian-napad-putina-na-ukrayinu-mozhe-popovniti-spisok-naybilshikh-strategichnikh-prorakhunkiv-voyennogo-chasu

The Guardian: напад путіна на Україну може поповнити список найбільших стратегічних прорахунків воєнного часу

 • 293033 переглядiв

КИЇВ. 15 квітня. УНН. Не виключено, що до кінця року кордони НАТО з росією можуть збільшитися майже на стільки ж, на скільки вони збільшилися б, якби Україна досягла своєї мети, ставши членом Альянсу. Про це йдеться у статті британського The Guardian про можливий майбутній вступ до НАТО Фінляндії та Швеції, пише УНН.

Деталі

Відзначається, що саме брутальна манера, в якій володимир путін спробував позбавити Україну права вибирати спосіб забезпечення своєї безпеки, призвело до раптової зміни точок зору раніше нейтральних Фінляндії та Швеції.

The Guardian вказує, що питання ще не вирішене, а російські ядерні загрози, які вже почалися, можуть залякати виборців і змусити їх передумати.

Як вказує видання, існує безліч варіантів членства в НАТО, і фінам і шведам ще належить їх повністю вивчити, але до червневого саміту в Мадриді населення Альянсу може збільшиться на 16 мільйонів осіб, ВВП - на 800 млрд. євро, а площа території - на 780 000 кв. км.

При цьому, населення України, навпаки, становить 41 мільйон осіб, площа території - 603 000 кв. км, а ВВП - 155 млрд. євро. В результаті приєднання може утворитися новий кордон НАТО з росією протяжністю 1300 км, що прямо протилежно тому, чого путін хотів домогтися в договорах, спрямованих на зменшення Альянсу, якого він вимагав від Заходу в минулому році. Більш того, що ще гірше для Москви, НАТО могло б зміцнитися в Балтійському морі, поруч із стратегічною російською військово-морською базою в Калінінградській області.

"Вторгшись в Україну, путін думав, що запустив ракету по Заходу. Виявилося, що це був бумеранг з точним наведенням. Перетворення двох неприєднаних країн у членів НАТО увійшло б у пантеон великих стратегічних прорахунків воєнного часу", - пише видання.

Зазначається також, що для деяких сторін НАТО, які побоюються ескалації війни рф проти України, раптове розширення зобов'язань за статтею 5 на півночі залишається тривожним і може ще більше переконати путіна в тому, що він був правий, протистоячи політиці розширення НАТО.

"Але при всіх своїх розмовах про червоні лінії і розміщення ядерної зброї, чи може росія дійсно відкрити другий фронт на півночі, коли основний фронт на південному заході виявляється таким дорогим в плані втрат життів, репутації і багатств?",- вказує автор статті.

Нагадаємо

У середу, 13 квітня, прем'єр-міністри Швеції і Фінляндії Магдалена Андерсон і Санна Марін зустрілися, щоб обговорити можливість вступу країн до НАТО.

Марін планує, що Фінляндія прийме рішення про вступ до Альянсу за тижні, а не місяці.

Її колега хоче, щоб Швеція стала членом НАТО вже в червні 2022-го.

Напередодні заступник голови Ради Безпеки росії Дмитро Медведєв заявив, що, якщо Швеція і Фінляндія приєднаються до НАТО, то росії доведеться посилити свою оборону в регіоні, зокрема шляхом розгортання ядерної зброї.

Українські Національні Новини

Новини Світу