timchasoviy-premyer-ministr-gayiti-zayaviv-scho-pered-smertyu-prezidenta-katuvali

Тимчасовий прем'єр-міністр Гаїті заявив, що перед смертю президента катували

 • 21535 переглядiв

КИЇВ. 11 липня. УНН. Клод Жозеф, тимчасово виконуючий обов'язки прем'єр-міністра Гаїті, сказав в інтерв'ю ABC News, що президент Жовенель Моіс відчув на собі тортури перед тим, як був убитий, і пообіцяв притягнути до відповідальності винних у вбивстві, передає УНН.

Цитата

"Найманці прийшли в будинок президента, вони катували його і вбили, - сказав Жозеф. - Ми захопили близько 20 з них. В даний час вони знаходяться під вартою. І ми віримо, ми твердо віримо, що правосуддя буде забезпечено президенту Жовенелю Моісу... У нас дійсно є потрібні люди (під вартою)".

Деталі

Близько першої години ночі за місцевим часом в середу озброєна група увірвалася в резиденцію Моіса і застрелила главу держави. За словами посла Гаїті в США Бокчіта Едмонда, під час рейду група стверджувала, що була агентами Управління по боротьбі з наркотиками США, що заперечували як уряду Гаїті, так і США.

В інтерв'ю в п'ятницю Жозеф повідомив, що його головна мета - відновити справедливість у родині Моіса, оскільки криза лідерства загрожує принести ще більше поневірянь і хаосу в одну з найбідніших країн світу.

Доповнення

Щонайменше 17 підозрюваних були арештовані у зв'язку з убивством, в тому числі двоє громадян США, яких влада ідентифікували як Джеймса Соледжеса і Джозефа Вінсента.

Гаїтянський суддя Клемент Ноель, який близький до розслідування справи, сказав ABC News, що вони стверджували, що працюють перекладачами для групи, і заперечували, що є найманцями. За словами Ноеля, Соладжес сказав, що знайшов роботу в Інтернеті і що вони повинні були заарештувати Моіса, а не вбити його.

"Нам, безумовно, відомо про арешт двох громадян США, які перебувають на Гаїті, і ми продовжуємо уважно стежити за ситуацією", - заявила заступник офіційного представника Держдепартаменту США Джаліна Портер.

За даними колумбійської влади, п'ятнадцять із заарештованих були громадянами Колумбії, деякі з яких, як вважають, мали військове минуле.

Уряд Гаїті просив державного секретаря США Ентоні Блінкена і Організацію Об'єднаних Націй направити війська, щоб допомогти стабілізувати неспокійну карибську країну і підтримати національну поліцію. Військам також було запропоновано захищати ключову інфраструктуру, включаючи аеропорт, порти і газові термінали, а також допомагати підтримувати безпеку під час виборів.

У суботу високопоставлений чиновник адміністрації США повідомив ABC News, що "в даний час немає планів направляти американську військову допомогу Гаїті".

Однак, Білий дім заявив в п'ятницю, що співробітники ФБР і Міністерства внутрішньої безпеки будуть відправлені в Гаїті для надання допомоги в розслідуванні вбивства.

Додамо

У той час як вулиці Гаїті залишаються відносно тихими, авторитет Жозефа заперечується іншим кандидатом на пост прем'єр-міністра, Аріелем Генрі, який повинен був зайняти місце перед вбивством на цьому тижні. Генрі і його прихильники поставили під сумнів легітимність Жозефа.

Представник Держдепартаменту Нед Прайс заявив, що США будуть продовжувати працювати з Жозефом, оскільки він є чинним президентом, заявивши, що офіційні особи США також підтримували контакт з Генрі, закликаючи до спокою.

Українські Національні Новини

Новини Світу