tin-pokrila-sektor-apk

"Тінь" покрила сектор АПК

 • 22042 переглядiв

КИЇВ. 22 грудня. УНН. В Україні є 43 тисячі фермерських господарств, 70% з яких працюють у "сірій зоні". Про це у коментарі УНН розповів генеральний директор "Українського клубу аграрного бізнесу" Тарас Висоцький.

"Щодо фермерських господарств, яких в Україні біля 43 тисяч, то тут ситуація така, що 70% з них - тіньовики", - наголосив експерт.

І цілком доречно, що держава не підтримує нелегалів, продовжив Висоцький. Якщо фермери "сірої зони" хочуть отримувати дотації - вони мають легалізуватися та прозоро вести свою діяльність.

"Аграрії працюють в тіні з двох причин. По-перше, тому, що в них немає знань, як вести свою діяльність прозоро: як адмініструвати бухгалтерію, до прикладу. Друга і основна причина - діяльність таких фермерів досить неефективна. Якщо вони ще податки почнуть платити, вони просто збанкрутують", - пояснює експерт.

Разом з тим, детінізувати аграрну галузь потрібно, вважає гендиректор УКАБ.

"Їх треба навчити працювати чесно. А до тих, хто так не захоче, потрібно застосовувати санкції у вигляді штрафів", - резюмував експерт.

Нагадаємо, у МінАПК відзвітували за держпідтримку аграріїв у цьому році. Серед головних досягнень: понад 3 тисяч нових робочих місць у сфері садівництва, понад 20 тисяч сезонних робочих місць в суміжних з садівництвом сферах, близько 500 нових фермерських господарств, збільшення надоїв (0,6%) і виробництва молока (33%).

І одне з головних досягнень АПК: 52 нових тваринницьких комплекси зі збільшенням утримання худоби та створенням додаткових робочих місць на 394 людини.

Українські Національні Новини

Економіка