tisyachi-lyudey-protestuyut-proti-mozhlivogo-pomiluvannya-ispaniyeyu-uvyaznenikh-katalonskikh-lideriv

Тисячі людей протестують проти можливого помилування Іспанією ув'язнених каталонських лідерів

 • 17535 переглядiв

КИЇВ. 13 червня. УНН. Десятки тисяч іспанців протестували в Мадриді в неділю проти планів уряду помилувати 12 каталонських політиків, які були засуджені за провал спроби регіону здобути незалежність в 2017 році. Демонстранти розглядають цей крок, як загрозу національній єдності. Про це інформує УНН з посиланням на Reuters.

Деталі

Заступник прем'єр-міністра Іспанії Кармен Кальво в своєму інтерв'ю, опублікованому в неділю в газеті La Vanguardia, дала чітку вказівку на те, що помилування каталонських сепаратистів було "близьким", але це питання сильно розкололо іспанців.

Згідно з опитуванням, опублікованим в неділю, близько 63% іспанців виступають проти помилування, в той час як близько 25% підтримали його, а близько 6% були байдужі.

Опозиційні законодавці від консервативної Народної партії (PP), вкрай правої партії Vox і центристи Ciudadanos приєдналися до мітингу на центральній площі Мадрида Plaza Colon.

За оцінками муніципальної поліції Мадрида, в протесті взяли участь 126 000 людей, а за даними Національної поліції - 25 000.

На питання, коли лівоцентристський уряд Іспанії може затвердити помилування, заступник прем'єр-міністра Кальво сказала: "Скоро, він близько. Після того, як надійде звіт Верховного суду, ми негайно розглянемо його".

Минулого місяця Верховний суд Іспанії заявив, що він виступає проти можливого помилування урядом каталонських сепаратистських лідерів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Парламент Каталонії обрав нового главу уряду

Доповнення

У жовтні 2019 року дев'ять лідерів каталонських сепаратистів були засуджені до тюремного ув'язнення на термін від 9 до 13 років за звинуваченням у підбурюванні до заколоту за організацію несанкціонованого референдуму про незалежність і недовговічне одностороннє проголошення незалежності.

Решта троє були засуджені за непокору, але не ув'язнені.

Українські Національні Новини

Новини Світу