tisyachi-lyudey-u-sudani-protestuyut-proti-ugodi-mizh-premyer-ministrom-khamdokom-ta-viyskovimi

Тисячі людей у Судані протестують проти угоди між прем'єр-міністром Хамдоком та військовими

 • 16799 переглядiв

КИЇВ. 25 листопада. УНН. Десятки тисяч суданців протестували на вулицях Хартума та інших міст у четвер, продовжуючи тиск на військових лідерів після того, як вони уклали угоду про повернення цивільного прем'єр-міністра Абдалли Хамдока, скинутого в результаті перевороту місяць тому. Про це пише УНН з посиланням на Reuters.

Деталі

Видатні політичні партії та потужний протестний рух Судану виступили проти рішення прем'єр-міністра Абдалли Хамдока в неділю підписати угоду з військовими, причому деякі називають це "зрадою" або стверджують, що це є політичним прикриттям для захоплення влади.

"Революція - це народна революція. Армія назад у казарми!", скандували протестувальники в Аль-Даймі, районі робітничого класу Хартума. Вони закликали до справедливості за вбитих "мучеників" на попередніх демонстраціях.

Протестувальники також закрили головну дорогу в районі Сахафа в столиці. Несучи суданські прапори, вони скандували "Бурхан, ти не будеш правити. Геть військове правління", маючи на увазі військового лідера Судану Абдель Фаттаха аль-Бурхана.

Протести пройшли в таких містах, як Порт-Судан, Кассала, Вад-Мадані та Ель-Генейна в Західному Дарфурі.

Окремо, Організація Об'єднаних Націй повідомила, що з 17 листопада в результаті міжобщинного насильства в Джебель-Муні в Західному Дарфурі було вбито щонайменше 43 людини, 46 сіл спалено та пограбовано.

"Ми також стурбовані повідомленнями про зґвалтування жінок і дівчат, а також повідомленнями про зникнення 20 дітей", - заявила місія ООН у Судані, закликаючи уряд і збройні групи, які підписали мирну угоду минулого року, захистити цивільне населення.

Доповнення

Переворот в Судані минулого місяця підняв питання щодо майбутньої угоди та зусиль, спрямованих на припинення десятиліть внутрішнього конфлікту в Судані.

Коаліція цивільних сил за свободу і зміни (FFC), яка ділила владу з військовими до захоплення влади, звинуватила військових у тому, що вони дозволили погіршити ситуацію з безпекою в Дарфурі.

Хоча відновлення на посаді Хамдока було поступкою військового лідера Бурхана, ключові політичні партії та цивільні групи стверджують, що армія не повинна грати ролі в політиці.

Згідно з недільною угодою, Хамдок очолить уряд технократів під час політичного перехідного періоду, який, як очікується, триватиме до 2023 року, і розділить владу з військовими.

Він має бути заснований на попередній угоді, укладеній між військовими та цивільними політичними силами після повалення Омара аль-Башира в 2019 році, коли вони погодилися розділити владу до виборів. Переворот зірвав це партнерство, і з тих пір військові працювали над зміцненням своїх позицій, призначаючи на посади та переводячи персонал на керівні посади штату.

У четвер секретаріат Кабінету міністрів ухвалив рішення, яким скасовує всі переведення персоналу в уряд з 25 жовтня і залишає за кабінетом право здійснювати майбутні переведення.

FFC та його колишні міністри відхилили угоду, укладену Хамдоком, посилаючись на насильницьке придушення антивійськових протестів за останній місяць. Хамдок заявив, що влада Судану віддана демократії та свободі вираження поглядів.

Українські Національні Новини

Новини Світу