tisyachi-lyudey-viyshli-na-vulitsi-sudanu-pislya-krovoprolitnikh-mizhpleminnikh-zitknen

Тисячі людей вийшли на вулиці Судану після кровопролитних міжплемінних зіткнень

 • 114857 переглядiв

КИЇВ. 23 жовтня. УНН. Тисячі протестувальників зібралися в неділю перед штабом армії в суданському місті Дамазін, протестуючи проти недавніх міжетнічних сутичок на півдні країни, внаслідок яких загинуло 200 людей. Про це УНН інформує з посиланням на AFP.

Деталі

Протестувальники «намагалися проникнути до штабу армії», перш ніж «підпалити будівлю уряду штату», сказав AFP місцевий мешканець з Дамазіна, столиці південного штату Судану Блакитний Ніл, який межує з Ефіопією та Південним Суданом.

Як повідомили офіційні ЗМІ у суботу, щонайменше двісті людей було вбито за два дні минулого тижня після того, як спалахнули зіткнення через повідомлення про земельні суперечки між представниками народу хауса та групами, що суперничають.

Мешканці заявили, що будинки та магазини були підпалені, а сотні людей тікали від інтенсивного обстрілу.

Губернатор штату оголосив у п'ятницю надзвичайний стан, щоб придушити одні з найзапекліших боїв за останні місяці.

Доповнення

За даними ООН , з липня по початок жовтня щонайменше 149 людей було вбито і 65 000 переміщено до Блакитного Нілу.

Хауса мобілізувалися по всьому Судану, стверджуючи, що племінні закони дискримінують їх, не дозволяючи володіти землею у Блакитному Нілі, бо вони були останньою групою, яка прибула туди.

Доступ до землі є дуже важливим питанням у бідній країні, де сільське господарство та тваринництво забезпечують 43 відсотки зайнятості та 30 відсотків ВВП, згідно зі статистикою ООН та Світового банку.

Судан бореться з політичною нестабільністю, що поглиблюються, і наростаючою економічною кризою після торішнього військового перевороту, який очолив командувач армією Абдель Фаттах аль-Бурхан.

Сплеск етнічного насильства останніми місяцями висвітлив порушення безпеки в Судані після перевороту.
За даними ООН, з січня близько 600 осіб було вбито і не менше 211 000 змушені залишити свої будинки внаслідок міжобщинних конфліктів по всій країні.

Українські Національні Новини

Новини Світу