tisyachu-za-vaktsinatsiyu-pensioneram-khochut-dozvoliti-vitrachati-na-liki

Тисячу за вакцинацію пенсіонерам хочуть дозволити витрачати на ліки

 • 27259 переглядiв

КИЇВ. 13 грудня. УНН. Громадянам у віці 60+ хочуть дозволити використати 1 тис. гривень "за вакцинацію" за соціальними напрямками, зокрема на купівлю ліків з наступного року. Про це написав у понеділок у своїх соцмережах Президент Володимир Зеленський, повідомляє УНН.

Деталі

Зі слів Зеленського, він сьогодні обговорив з урядовцями умови державної програми “єПідтримка”, яка дозволяє отримати "тисячу за вакцинацію" від COVID-19 і витрачати ці гроші на театри, музеї, кіно, авіа- та залізничні квитки.

Він додав, що наразі "додано й технічно опрацьовано ще дві суттєві опції для її розширення".

"Поки що дві. Перша: “єПідтримка” включатиме й купівлю книжок. (...) Друга опція (...) - доручив уряду забезпечити, щоб громадяни у віці 60+ могли використати 1 тис. гривень від держави за соціальними напрямками, зокрема на купівлю ліків", - зазначив Зеленський.

З його слів, механізми мають бути напрацьовані протягом тижня, а використання — вже з січня.

"Хочу окремо зазначити, щоб розвіяти передбачувані страшилки від телевізійних “ванг” і “нострадамусів”: “єПідтримка” буде повністю забезпечена фінансово. А діятиме вона достатньо часу, щоб кожен міг скористатися своєю тисячею", - зазначив Президент.

Нині Міністерство цифрової трансформації доопрацьовує технічні можливості для того, щоб купівля ліків за передбачені за щеплення кошти стала доступною з січня наступного року.

Загалом, як повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко на нараді, вказали в ОП, на сьогодні Україна подолала показник у 40% вакцинованих серед дорослого населення: з 14,1 млн громадян 12 млн отримали по два щеплення проти коронавірусу.

Контекст

2 грудня народні депутати ухвалили закон, яким пропонується, зокрема, виплатити 1 тисячу гривень усім повністю вакцинованим від COVID-19 українцям. 8 грудня його підписав Президент.

Очікується, що, починаючи з 19 грудня, кожен хто отримав дві дози вакцини — зможе отримати тисячу гривень через портал “Дія”.

Гроші можна буде витратити на:

  • абонемент в спортивний зал або фітнес-центр;
  • квиток в кінотеатр або театр;
  • похід в музей;
  • квиток на залізничне чи авіаперевезення;
  • книги.

Програму назвали “єПідтримка”.

Те, як можна отримати зазначені кошти, пояснив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у своєму Telegram-каналі.

На участь у пілоті програми "єПідтримка" з виплати 1000 гривень вакцинованим українцям записалось майже півтора мільйона людей.

Українські Національні Новини

Суспільство