tokayev-obgovoriv-situatsiyu-v-kazakhstani-iz-prezidentom-yevroradi

Токаєв обговорив ситуацію в Казахстані із президентом Євроради

 • 15733 переглядiв

КИЇВ. 10 січня. УНН. Голова Євроради Шарль Мішель провів телефонну розмову із президентом Казахстану Касимом-Жомартом Токаєвим. Європейський лідер наголосив на важливості повного дотримання прав людини та основних свобод, пише УНН.

Цитата

"Обговорив останні події в Казахстані із президентом Токаєвим. Висловив співчуття у зв'язку із загибеллю людей у ​​день жалоби у Казахстані. Наголошено на важливості партнерства між ЄС і Казахстаном та підтримки суверенітету, безпеки та стабільності при повному дотриманні прав людини та основних свобод", - написав Мішель у Titter.

Деталі

Про переговори також проінформував президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв. Він зазначив, що повідомив Мішелю останню інформацію щодо ситуації в Казахстані.

"Ми зіткнулися з безпрецедентним актом агресії та зазіханням на нашу державність і вжили термінових заходів щодо відновлення конституційного порядку та законності. Ми ніколи не застосовували і не застосовуватимемо збройну силу проти мирних демонстрантів. Усі подібні твердження є хибними. Казахстан продовжить зміцнювати партнерство із ЄС", - написав він.

Ситуація у Казахстані

1 січня у середньоазійській країні різко зросли ціни на автомобільний газ: з 60 до 120 тенге за літр. Після цього в Актау та Жанаозені (Мангістауська область) люди стали збиратися в центрі міст та перекривати вулиці. Згодом демонстрації розпочалися в Алмати, Нур-Султані, Караганді, Атирау, Уральську, Талдикоргані, Кизилорді та Шимкенті.

8 січня тарифи на комунальні послуги було "заморожено" до 1 липня.

Задля придушення повстання президент Казахстану покликав на допомогу сили ОДКБ. Росія скерувала до країни майже 3 тис. військових. Війська до Казахстану також ввели Киргизстан, Білорусь та Вірменія.

Повідомляли, що серед протестувальників були групи мародерів, які грабували магазини та нападали на співробітників правопорядку. Офіційна казахська влада називає їх терористами. Президент Касим-Жомарт Токаєв заявив про 20 тис. людей, які напали на Алмати.

7 січня Токаєв оголосив про наведення ладу в країні. Він також звинуватив силовиків країни у тому, що ті “проспали” протести.

Українські Національні Новини

Новини Світу