torgivlya-na-krovi-gromadskist-rozbirayetsya-yak-ukrayinski-tovari-potraplyayut-v-ordlo

Торгівля на крові: громадськість розбирається, як українські товари потрапляють в ОРДЛО

 • 9062 переглядiв

КИЇВ. 9 лютого. УНН. Попри заборону торгувати з тимчасово окупованими територіями Луганської і Донецької областей, там ведеться активна торгівля українськими товарами. Про це у коментарі УНН повідомив голова правління громадської організації "Всеукраїнська асоціація захисту прав споживачів "Споживча довіра" Максим Гончар.

За його словами, асортимент українських товарів на території ОРДЛО досить широкий. Для дослідження було закуплено товари трьох українських торгових марок.

"Представники нашої асоціації придбали у донецьких супермаркетах, на тимчасово окупованій території, продукцію ТМ "Перепілка". Горілка продавалася із акцизною маркою так званої "ДНР". Ця горілка мала також наліпку з імпортером, тобто якимось чином вона туди була завезена. Ще ми взяли продукцію ТМ "Coca Cola" і ТМ "Оболонь". Вся ця продукція була вироблена на території України, щось у Броварах, щось у Хмельницькій області", - розповів М.Гончар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Люди С.Рибалки підписували меморандуми з фірмами, зареєстрованими в "Л/ДНР"

Активісти припускають, що продукція з України до ОРДЛО постачається контрабандою.

"Ціна, наприклад, на горілку "Перепілка" складала 171 російський рубель. В Україні, наприклад, у торговій мережі "Новус" вона коштує 82 грн, тобто ціна однакова. Якщо, наприклад, вони мають супровідну документацію, що ця продукція постачається наприклад у Білорусь, з Білорусії напевно у РФ і потім на тимчасово окуповану територію, то якщо врахувати витрати на логістику, навіть на беручи до уваги оподаткування, то ціна була б набагато вища. Тому ми робимо припущення, що це є контрабанда", - пояснив М.Гончар.

Він додав, що громадська організація звернулася до вищезгаданих підприємств за коментарями щодо ситуації і нині очікує відповідей.

Представників держави також запрошували долучитися, однак ті відмовилися, розповів експерт. Нині ж громадськість вирішує питання про створення власної слідчої групи, аби розібратися в цій ситуації.

Нагадаємо, на територіях проведення АТО є велика кількість фальсифікованого алкоголю, частина цієї продукції потрапляє і на підконтрольні Україні території. Зокрема, нещодавно СБУ перекрила канал постачання фальсифікованого алкоголю з АТО і вилучила 20 тис. пляшок алкоголю невідомого походження.

Також нагадаємо, за даними слідства СБУ, з ОРДЛО торгують компанії нардепа "радикала" Сергія Рибалки. Схема їх роботи детально викладена в одній із постанов суду.

Додамо, що факти продажу снеків, вироблених компаніями “радикала”, на окупованих територіях журналісти уперше зафіксували ще наприкінці 2016 року. Згодом ЗМІ навіть назвали дистриб’юторів, через яких компанії Рибалки торгують з ОРДЛО. Однак, попри це, жодних санкцій до бізнесу депутата з боку СБУ чи МЕРТу поки не застосовано.

Українські Національні Новини

Економіка