torik-polski-firmi-vidpravili-na-robotu-za-kordon-blizko-23-tis-ukrayintsiv

Торік польські фірми відправили на роботу за кордон близько 23 тис. українців

 • 8348 переглядiв

КИЇВ. 29 березня. УНН. Минулого року польські підприємства відправили на роботу за кордон приблизно 23 тис. українців. Про це повідомляє УНН з посиланням на Польське радіо.

Так, минулого року Заклад соціального страхування (ZUS) у Польщі видав понад 600 тис. свідоцтв A1 працівникам, які були відряджені на роботу за кордон. До цієї групи входить все більше іноземців, які працюють у польських фірмах, передусім українців.

За словами речниці ZUS у Нижньосілезькому воєводстві Івони Ковальської-Матіс, найбільше довідок A1 видали у Кракові – 44 тис., у Варшаві – 40 тис. і Ґданську – 28 тис.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сьогодні 164 мільйони людей — трудові мігранти

"Довідки, що ми видаємо, — це документ, необхідний для осіб, котрі працюють у країнах Європейського Союзу, Європейського економічного простору або у Швейцарії. A1 підтверджує, що щодо вказаної у ній особи під час праці або діяльності за кордоном застосовуються тільки польські положення соціального страхування. Завдяки цьому він не повинен сплачувати подвійних внесків... За відряджених працівників, попри те, що вони працюють за кордоном, можна сплачувати польські, іноді значно менші внески. Це свідоцтво видається також для іноземців, яких польські фірми відправлять на роботу за кордон", - пояснила Ковальська-Матіс.

Вона зазначила, що майже всі довідки A1 для іноземців видають громадянам України та Білорусі – 97%.
За даними ZUS, на польські підприємства торік за кордоном працювало приблизно 23 тис. українців та приблизно 3 тис. білорусів.

Серед держав, які найчастіше були місцем відрядження для іноземців, – Німеччина (51%), Франція (11,5%), Бельгія (7,5%), Нідерланди (6,3%) та Швеція (5,5%).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт розповів, куди їдуть українські трудові мігранти

Як повідомляв УНН, на непостійній основі за кордоном працює від 7 до 9 млн українців.

Українські Національні Новини

Економіка