tramp-dav-zrozumity-shcho-vidkrytyi-do-skhvalennia-respublikantsiamy-dopomohy-ukraini-ale-u-formi-kredytu-a-ne-podarunka

Трамп дав зрозуміти, що відкритий до схвалення республіканцями допомоги Україні, але "у формі кредиту, а не подарунка"

 • 30054 переглядiв

Колишній президент США Дональд Трамп висловив відкритість до схвалення республіканцями додаткової допомоги Україні у вигляді кредиту, а не подарунка, і закликав Європу надати Україні більшу фінансову підтримку.

Колишній президент США і потенційний кандидат від Республіканської партії на цьогорічних виборах Дональд Трамп у п'ятницю сигналізував про відкритість щодо схвалення республіканцями додаткової допомоги Україні, якщо її буде надано у формі кредиту, пише УНН з посиланням на The Hill.

Ми розглядаємо це прямо зараз, і вони говорять про це, і ми думаємо про те, щоб зробити це у формі кредиту, а не просто подарунка

- сказав Трамп під час виступу разом зі спікером Палати представників США Майком Джонсоном у своєму маєтку в Мар-а-Лаго.

"Ми продовжуємо роздавати подарунки на мільярди і мільярди доларів, і ми подивимось на це, - продовжив Трамп. - Але для мене набагато важливішим є той факт, що Європа має активізуватися, і вони повинні дати гроші. Вони мають зрівняти. Якщо вони не зрівняють, я дуже засмучуся, тому що вони постраждають набагато більше, ніж ми".

Трамп протягом кількох місяців висловлював скептицизм щодо надання США допомоги Україні, стверджуючи, що підтримка України не є життєво важливим американським інтересом і що Європа має надавати основну частину допомоги. Його погляди мали великий вплив серед його союзників у Конгресі, що ускладнювало проходження допомоги Україні в Палаті представників, контрольованої Республіканською партією, пише видання.

Позиція колишнього президента США, як зазначає видання, "створила політичне мінне поле" для спікера Джонсона.

Доповнення

Сенат США минулого місяця ухвалив пакет фінансування національної безпеки на суму 95 мільярдів доларів, який включає 60 мільярдів доларів на допомогу Україні. Але Джонсон відмовився винести законопроект на обговорення, оскільки союзники Трампа у Палаті представників виступають проти надання більшої допомоги Україні, вказує видання.

Джонсон протягом кількох місяців заявляв, що Палата представників "своєчасно" розгляне питання щодо допомоги, відсуваючи терміни вирішення інших важливих питань, таких як державне фінансування. Але минулими вихідними спікер звузив графік, оголосивши, що Палата представників розгляне питання допомоги Україні "відразу після" двотижневих великодніх канікул.

Демократи в обох палатах заявили, що готові підтримати допомогу Україні у вигляді кредиту, якщо це допоможе вийти з глухого кута, навіть якщо це не був їхній вибір з самого початку, пише видання.