tramp-mav-telefonnu-rozmovu-z-liviyskim-generalom-khaftarom-biliy-dim

Трамп мав телефонну розмову з лівійським генералом Хафтаром - Білий дім

 • 9214 переглядiв

КИЇВ. 19 квітня. УНН. Президент США Дональд Трамп поспілкувався телефоном з командувачем "Лівійської національної армії" (LNA) генералом Халіфою Хафтаром, який веде наступ на сили уряду національної єдності країни, що перебуває в Триполі. Про це в п'ятницю, 19 квітня, повідомив Білий дім, зазначивши, що розмова відбулась ще 15 квітня, передає УНН із посиланням на DW.

Адміністрація президента США повідомила, що Трамп визнав важливу роль Хафтара в боротьбі з тероризмом і убезпеченні нафтових родовищ Лівії. Співрозмовники також обговорили перехід країни до стабільної та демократичної політичної системи.

Оглядачі вважають, що переговори Трампа з Хафтаром варто розглядати як підтримку Вашингтоном його армії. Як зазначив експерт Інституту міжнародних відносин "Клінгендаль" в Гаазі Жалел Харчауї, цей телефонний дзвінок створює умови, наслідком яких може стати військове втручання іноземних держав, наприклад Єгипту, в Лівію, передає агенція Reuters. Причиною дзвінка Трампа могло буте те, що армія Хафтара виявилась менш потужною, ніж той заявляв сам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Військова прокуратура Лівії видала ордер на арешт маршала Хафтара

Наразі в Лівії діє два уряди: визнаний міжнародним співтовариством уряд національної згоди прем’єр-міністра Фаїза Сараджа в Тріполі і тимчасовий кабінет міністрів Абдалли Абдуррахмана ат-Тані, який діє на сході країни спільно з обраним парламентом і підтримуваний Лівійською національною армією. 4 квітня її командувач фельдмаршал Халіфа Хафтар оголосив про початок наступу на Тріполі.

Своєю чергою, Сарадж віддав наказ усім підконтрольним йому військовим підрозділам бути готовими до оборони.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ООН виділила 2 млн доларів з надзвичайного фонду для допомоги постраждалим в Лівії

Лівія потерпає від насильства, політичної нестабільності і боротьби за владу відтоді, як в 2011 році був повалений і убитий багаторічний правитель Муамар Каддафі.

Раніше УНН повідомляв, що щонайменше 147 осіб загинули, 614 отримали поранення під час бойових дій в Лівії. Зокрема, раніше армія Хафтара звинуватила уряд Лівії в ударах по житлових будинках.

Українські Національні Новини

Політика