tramp-zrobiv-krok-do-pripinennya-dogovoru-pro-vidkrite-nebo-wsj

Трамп зробив крок до припинення договору про відкрите небо - WSJ

 • 10209 переглядiв

КИЇВ. 28 жовтня. УНН. Адміністрація президента США Дональда Трампа вжила заходів до того, щоб розірвати Договір про відкрите небо, спрямований на зниження ризику війни між Росією і Заходом - рішення, яке дозволить обом сторонам проводити розвідувальні польоти над територіями одна одної. Про це повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на власні джерела, передає УНН.

Так, повідомляється, що за словами двох офіційних осіб США, президент Трамп підписав документ, який свідчить про його намір вивести США з Договору про відкрите небо 1992 року.

"З цим президентом все можливо", - сказало джерело видання.

Союзні держави, включно з Україною, наполягають на збереженні Договору про відкрите небо, який був розроблений для того, щоб підвищити впевненість в тому, що країни не планують напад. Країни заявляють, що будь-які спори з приводу дотримання Росією повинні вирішуватися шляхом переговорів.

"Договір про відкрите небо є одним з основних міжнародних договорів у галузі європейської безпеки і контролю над озброєннями. Україна зацікавлена в збереженні і реалізації цього договору", - йдеться у заяві МЗС України для The Wall Street Journal.

Критики в адміністрації США стверджують, що Росія втручалася в американські спостережні польоти, використовуючи свої місії для збору розвідувальних даних у США.

За словами інших посадових осіб США, Росія не дозволила США і Канаді виконати політ біля військових навчань в центральній частині Росії 20 вересня.

"Ми продовжуємо виконувати і повністю дотримуємося своїх зобов'язань за договором, на відміну від Росії", - заявив представник адміністрації Трампа, відмовившись при цьому обговорювати майбутнє пакту.

Як повідомляв УНН, комітет палати представників конгресу США з питань збройних сил підготував законопроект, що забороняє США вихід, припинення або розрив договору з відкритого неба, у межах якого проводяться спостережні польоти.

Українські Національні Новини

Політика